Τεστ ακοής

Ήχος Ρύθμισης

Ακούστε τον ήχο ρύθμισης και μετά τρίψτε τα χέρια σας μπροστά από την μύτη σας, σε γρήγορο ρυθμό, προσπαθώντας να αναπαράγεται τον ήχο της ρύθμισης.

Σε αυτό το στάδιο, αν έχετε πρόβλημα να ακούσετε τον ήχο που αναπαράγεται με τα χέρια σας, τότε είναι βέβαιο ότι πάσχετε από σοβαρή απώλεια ακοής και μπορείτε να παραλείψετε ολόκληρη τη διαδικασία του τεστ.

Ρυθμίστε την ένταση του υπολογιστή σας με τέτοιο τρόπο ώστε και οι δύο ήχοι να ταυτίζονται. Μην αλλάξετε την ρύθμιση της έντασης μέχρι την λήξη του τεστ.

Αν και η χρήση ακουστικών είναι απαραίτητη για το τεστ, σιγουρευτείτε ότι δεν τα φοράτε κατά τη διάρκεια που αναπαράγεται τον ήχο ρύθμισης με τα χέρια σας.

audiogram grid

Στον οριζόντιο άξονα βρίσκονται οι συχνότητες που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του τεστ. Οι συχνότητες ξεκινούν από τα χαμηλά(250Hz) και περιοδικά ανεβαίνουν σε συχνότητα (8000 Hz ή 8kHz). Εμείς οι άνθρωποι ακούμε συχνότητες από 20 Hz έως 20,000 Hz, αλλά το συγκεκριμένο ακοόγραμμα δείχνει μόνο ένα υποσύνολο των συχνοτήτων, διότι στοχεύει κυρίως στις συχνότητες που είναι απαραίτητες για την καθημερινότητά του ανθρώπου(πχ κατανοή του λόγου και της ομιλίας).

Στον κάθετο άξονα βρίσκονται οι εντάσεις των ήχων, οι οποίες εκφράζονται σε deciBels(dBHL).
Τα dBHL εκφράζουν μια σημαντική διαφορά μεταξύ της δική σας ακοής και της ακοής ενός μέσου, “φυσιολογικού” ανθρώπου. Η κλίμακα ξεκινάει από πολύ απαλούς ήχους (-5 dBHL) μέχρι και πάρα πολύ δυνατούς ήχους (80 dBHL).

Κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του τεστ, ορισμένοι δείκτες θα σχεδιάζονται στο ακουόγραμμα, οι οποίοι θα αντιστοιχούν στα προσωπικές όρια της ακοής σας. Με την λήξη του τεστ, μπορείτε να ερμηνεύσετε το ακοόγραμμα με τον ακόλουθο τρόπο: Δεν μπορείτε να ακούσετε οποιονδήποτε ήχο που βρίσκεται πάνω από τους δείκτες σας. Η δράση → Επικάλυψη σας δίνει μια ιδέα για τι είδος ήχων πρόκειται.

Σε ήσυχο περιβάλλον αναπαράγεται ξεχωριστά τους ήχους, στήλη με στήλη, ξεκινώντας από πάνω αριστερά. Συνεχίστε να αναπαράγεται τους ήχους προς τα κάτω μέχρις ότου να μπορείτε να τον ακούσετε μετά βίας. Τότε μπορείτε να μεταβείτε στην επόμενη στήλη.

Σχεδόν αθόρυβοι

           
           

Ήσυχοι

           
           
           
           

Δυνατότεροι

           
           
           
           

Πολύ δυνατοί

           
           

Μόλις περιηγηθήκατε σε όλες τις στήλες, το ακοόγραμμά σας ολοκληρώθηκε.

Πάντα να ξεκινάτε με τους πάνω ήχους. Οι κάτω ήχοι είναι για άτομα με μεγάλη απώλεια ακοής και θα είναι πολύ δυνατοί για το φυσιολογικό άτομο!

Τα όρια της ακουστικής σας ικανότητας θα εμφανιστούν τώρα στο ακοόγραμμα. Το γράφημα είναι παρόμοιο με αυτό το οποίο θα παράγει ο ακοοπροθετιστής κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας..

Στην ιδανική περίπτωση, τα 6 σημάδια βρίσκονται στο πάνω μέρος του γραφήματος, γύρω από το εύρος 0. Παρακάτω σας εξηγούμε αναλυτικά το γράφημα του ακοογράμματος.

Πατήστε → εδώ για να εμφανιστούν παραπάνω πληροφορίες πάνω στο ακοόγραμμά σας(Θα χρειαστεί να ανεβείτε στο πάνω μέρος της σελίδας).

Στο πρώτο κλικ εμφανίζεται μια διαφάνεια πάνω από το ακοόγραμμά σε σχήμα μπανάνας η οποία σχηματίζει μια περιοχή που σχετίζεται με την ομιλία. Τα φωνήεντα βρίσκονται στην αριστερή πλευρά της μπανάνας(με πράσινο χρώμα) και τα σύμφωνα στην δεξιά πλευρά(με μπλε χρώμα). Να θυμάστε ότι όλοι οι ήχοι που βρίσκονται πάνω από το σχήμα της μπανάνας είναι αθόρυβοι για εσάς. Αν τα σημάδια του ακοογράμματός σας βρίσκονται στο εσωτερικό της μπανάνας τότε μπορείτε να τους ακούσετε χωρίς να χάσετε το νόημα της συνομιλίας σας με κάποιο άτομο και να χρειάζεται να μαντέψετε λέξεις.

Στο δεύτερο κλικ εμφανίζεται μια δεύτερη διαφάνεια η οποία απεικονίζει ήχους της καθημερινότητας, όπως την πτώση των φύλλων ενός δέντρου, το κελάηδημα των πουλιών και άλλους ήχους.

Για την αυστηρή επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων του τεστ που μόλις κάνετε, κρίνεται σκόπιμο να επισκεφθείτε έναν ειδικό.

Μοιραστείτε το