Ένα δώρο αγάπης για τη Γιορτή της Μητέρας

Ένα δώρο αγάπης για τη Γιορτή της Μητέρας

Η γιορτή της μητέρας είναι εορτή προς τιμήν της μητέρας, της μητρότητας και της επιρροής των μητέρων στην κοινωνία γενικότερα. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του Μάϊου. Για το 2021 η γιορτή της μητέρας πέφτει την Κυριακή 9 Μαΐου.

Ιστορικά προέρχεται από ένα αμερικανικό κίνημα των γυναικών-μητέρων με το όνομα Mothers Friendships Day που ιδρύθηκε το 1865 υπό την Άνν Τζάρβις (Ann Jarvis) κατά τη διάρκεια του Αμερικάνικου εμφύλιου πολέμου (1861-1865). Το κίνημα των γυναικών δραστηριοποιήθηκε υπέρ της ειρήνης με διάφορες ακτιβιστικές δραστηριότητες και συνέχισε τις δράσεις ακόμα και μετά τη λήξη του πολέμου, όπως ο αγώνας για την επανένωση οικογενειών που είχαν χωριστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η κόρη της, Άννα Τζάρβις (Anna Jarvis), θέλοντας να τιμήσει τη μητέρα της που απεβίωσε το 1905, συνέχισε το έργο που ξεκίνησε για να καθιερώσει μια ημέρα που θα τιμά όλες τις μητέρες. Το σύνθημά της ήταν ότι «η μητέρα είναι το πρόσωπο που έχει κάνει τα περισσότερα για τον καθένα από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο».

Η παγκόσμια ημέρα της μητέρας άρχισε να εορτάζεται το 1910 στη Δυτική Βιρτζίνια της Αμερικής – όπου και καταγόταν Άννα Τζάρβις. Το 1914 στις Ηνωμένες Πολιτείες υπεγράφη εθνική διακήρυξη για την ημέρα της μητέρας, και καθιερώθηκε η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως εθνική εορτή για να τιμήσει τις μητέρες. Σήμερα η γιορτή της μητέρας εορτάζεται σε πάνω από 40 χώρες στον κόσμο.

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία, να «σαραντίσει», με σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός). Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού.

Αδιαμφισβήτητα «η μητέρα είναι το πρόσωπο που έχει κάνει τα περισσότερα για τον καθένα από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο», όπως ήταν και το αρχικό σύνθημα της γιορτής, και οφείλουμε να την αγαπάμε και να την προσέχουμε για πάντα. Φέτος, κάντε της ένα δώρο αγάπης, ένα δώρο επικοινωνίας, ένα ακουστικό βαρηκοΐας που θα φέρει χαμόγελα και ατελείωτες συζητήσεις.

Κλείστε το ραντεβού σας για την αξιολόγηση της ακοής σας εδώ.

Μοιραστείτε το