Απώλεια ακοής: Πώς θα προστατευτείτε

Απώλεια ακοής: Πώς θα προστατευτείτε

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι το 50% των ατόμων ηλικίας 12-35 ετών κινδυνεύουν να χάσουν την ακοή τους και προειδοποιεί να λάβουν μέτρα προστασίας της ακοής άμεσα.

Με δεδομένο ότι όλος ο πλανήτης έχει γίνει περισσότερο θορυβώδης τα τελευταία χρόνια, τόσο λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης όσο και λόγω της συνεχούς χρήσης των κινητών τηλεφώνων, το πρόβλημα της απώλειας της ακοής είναι όλο και αυξανόμενο.

Μέτρα που πρέπει να λάβετε προκειμένου να αποφύγετε τα προβλήματα:

  1. Προκειμένου να μπλοκάρετε τους θορύβους από το περιβάλλον, αρκετές φορές δυναμώνετε πολύ την ένταση στα ακουστικά του κινητού με αποτέλεσμα να διατρέχετε σοβαρό κίνδυνο, καθώς ταλαιπωρείτε και εν τέλει καταστρέφετε τις νευρικές απολήξεις που βρίσκονται στα αυτιά σας και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στους δυνατούς ήχους. Επιπλέον, η μακροχρόνια έκθεση σε δυνατή μουσική μπορεί σταδιακά να εξασθενήσει την ακοή σας. Χαμηλώστε την ένταση στα ακουστικά -τα κινητά συνήθως έχουν ένδειξη ασφαλούς έντασης-  ή προμηθευτείτε ακουστικά που απομονώνουν από τους γύρω θορύβους (noise cancelling) και επιτρέπουν τελικά να ακούτε μουσική σε χαμηλότερη ένταση.
  1. Χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες. Αν βρίσκεστε συχνά σε μέρη με δυνατή μουσική, αν η εργασία σας είναι σε θορυβώδες περιβάλλον, αν κυκλοφορείτε συχνά σε δρόμους με έντονη ηχορύπανση ή οδηγείτε μηχανή, είναι απαραίτητο να φοράτε ωτοασπίδες για να προστατεύσετε την ακοή σας. Υπάρχουν πολλά είδη στο εμπόριο που καλύπτουν όλες τις ανάγκες.
  1. Κάντε ένα διάλειμμα. Αν βρίσκεστε σε περιβάλλον με δυνατούς θορύβους, απομακρυνθείτε για λίγο κάθε τόσο σε ένα ήσυχο μέρος για να “ξεκουράσετε” τα αυτιά σας. Αυτό βέβαια δεν είναι λύση από μόνο του, αλλά βοηθάει συμπληρωματικά.
  1. Προσέξτε τη διατροφή σας. Προσθέστε στη διατροφή σας φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνες. Η ισορροπημένη διατροφή βοηθάει στην πρόληψη ασθενειών που μπορεί να επηρεάσουν την ακοή. Συμβουλευτείτε κάποιον διατροφολόγο για να σας βοηθήσει να ακολουθήσετε μια σωστή διατροφή.

Μοιραστείτε το