Βουητό στα αυτιά: Ταλαιπωρεί 1 στους 10 Έλληνες

Βουητό στα αυτιά: Ταλαιπωρεί 1 στους 10 Έλληνες

Οι εμβοές είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο πάσχων αντιλαμβάνεται έναν θόρυβο που του ακούγεται σαν κουδούνισμα, σφύριγμα ή βουητό – που όμως δεν υπάρχει στο περιβάλλον. Ο θόρυβος των εμβοών μπορεί να είναι σιγανός ή δυνατός, συνεχόμενος ή κατά διαστήματα μέσα στη μέρα και από ενοχλητικός έως να επηρεάζει σοβαρά την καθημερινότητα του πάσχοντος.

Πρόκειται για μια κοινή πάθηση. Εκατομμύρια άνθρωποι εμφανίζουν εμβοές καθημερινά και υπολογίζεται ότι περίπου 1 στους 10 Έλληνες και 1 στους 7 στην Ευρωπαϊκή Ένωση -περίπου 65 εκατομμύρια- πάσχουν από αυτές. Ο αριθμός αυτός εκτιμάται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς ο πληθυσμός γερνάει. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet Regional Health-Europe”, που πραγματοποιήθηκε σε άτομα με ηλικία 18-64 ετών, το 16,1% φαίνεται να έχει κατά καιρούς εμβοές, εκ των οποίων το 6% ενοχλητικές και το 1,9% σοβαρές. Ελαφρώς μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των γυναικών που βιώνουν εμβοές στο 15,2% με των αντρών πολύ κοντά στο 14%. Επίσης διαπιστώθηκε ότι η συχνότητα των εμβοών αυξάνεται σημαντικά με την ηλικία και τις δυσκολίες ακοής στην τρίτη ηλικία. Η χώρα μας, επίσης, έχει το μικρότερο ποσοστό ατόμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (4,1%) που καταφεύγουν σε γιατρό για το συγκεκριμένο πρόβλημα..

Οι εμβοές έχουν συνδεθεί με την απώλεια ακοής που προκαλείται από θόρυβο ή τραυματισμό ή άλλα παθολογικά αίτια και τα ακουστικά βαρηκοΐας συχνά βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Τα ακουστικά βαρηκοΐας που διαθέτουν ειδική λειτουργία για κάλυψη εμβοών (tinnitus masker) βοηθούν στην κάλυψη των εμβοών κατά τη διάρκεια που ο χρήστης τα φοράει. Μπορεί επίσης να είναι βοηθητικές και κάποιες συσκευές παραγωγής λευκού θορύβου μέσω ακουστικών ή ηχείων. Η αρχή λειτουργίας τους είναι ότι ο λευκός θόρυβος που παράγουν καλύπτει τον ήχο των θορύβων των εμβοών και μπορεί να βοηθήσει ώστε να γίνουν λιγότερο αισθητές οι εμβοές.

Τα άτομα που εμφανίζουν εμβοές πολύ συχνά διαπιστώνουν ότι οι εμβοές τους ενισχύονται όταν εκτεθούν σε δυνατούς θορύβους για πολύ ώρα ή όταν βιώνουν καταστάσεις έντονου στρες και άγχους καθώς και όταν είναι πολύ κουρασμένοι. Είναι πιο αισθητές όταν βρίσκονται σε ησυχία, π.χ. όταν πέφτουν για ύπνο, μιας και δεν υπάρχουν άλλοι θόρυβοι στο περιβάλλον και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επικεντρώνονται στο θόρυβο των εμβοών τους.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί φαρμακευτική ή άλλη οριστική θεραπεία για τις εμβοές, αν και υπάρχουν φάρμακα και σκευάσματα για τη διαχείριση του προβλήματος. Τα ακουστικά βαρηκοΐας με ειδική λειτουργία για εμβοές βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, για όση ώρα φοριούνται. Επίσης, επιβεβλημένη είναι η προστασία της ακοής με ωτοασπίδες ώστε να μην επιδεινωθούν οι εμβοές λόγω έκθεσης σε θορύβους. Τέλος, η ψυχική ηρεμία είναι ίσως η μεγαλύτερη προϋπόθεση στην αντιμετώπιση των εμβοών.  

Βρείτε εξειδικευμένες ωτοασπίδες εδώ ή κλείστε το ραντεβού σας για την αξιολόγηση της ακοής σας εδώ.

Πηγή εικόνας: Photo by Usman Yousaf on Unsplash

Μοιραστείτε το