Εμβοές και τεχνικές ανακούφισης

Εμβοές και τεχνικές ανακούφισης

Πολλά άτομα με απώλεια ακοής έχουν επίσης εμβοές, κοινώς γνωστές ως κουδούνισμα στο αυτί. Αυτή η φράση, ωστόσο, είναι παραπλανητική, επειδή μερικοί άνθρωποι ακούνε κουδούνισμα, ενώ άλλοι ακούνε χτύπο, σφύριγμα ή συνδυασμό ήχων. Ανεξάρτητα από τον συγκεκριμένο ήχο, το χαρακτηριστικό των εμβοών είναι ότι δεν υπάρχει εξωτερικό αίτιο. Τα άτομα με εμβοές ακούνε ήχους που οι άνθρωποι γύρω τους δεν ακούνε. Αυτό δε σημαίνει ότι η εμβοή δεν είναι πραγματική – ερευνητές στο National Institute on Deafness and Other Communication Disorders έχουν εντοπίσει αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των εμβοών.

Στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν

Μερικά άτομα με απώλεια ακοής και εμβοές διαπιστώνουν ότι και τα δύο προβλήματα βελτιώνονται όταν φοράνε ακουστικό βαρηκοΐας ή έχουν κοχλιακό εμφύτευμα. Άλλοι βρίσκουν ότι τα συμπτώματα εμβοής τους βελτιώνονται κάπως όταν μειώνουν την καφεΐνη και το αλκοόλ, μειώνουν την ποσότητα λίπους στη διατροφή τους και σταματούν το κάπνισμα.

Οι ακόλουθες τεχνικές μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των εμβοών σας:

Όταν βρίσκεστε σε ένα ήσυχο δωμάτιο, ακούστε μουσική ή “λευκό θόρυβο” (white noise). Ο θόρυβος στο παρασκήνιο τείνει να πνίγει τους ήχους των εμβοών.

Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία κάλυψης εμβοών “masking” στο ακουστικό βαρηκοΐας σας. Αυτή είναι μια λειτουργία που ενσωματώνεται στα περισσότερα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας και σας επιτρέπει να επιλέξετε έναν ήχο για να “καλύψετε” τις εμβοές που ακούτε. Το πόσο αποτελεσματικό είναι ποικίλλει από άτομο σε άτομο, αλλά συνήθως παρέχει κάποιο επίπεδο ανακούφισης για τους περισσότερους ανθρώπους. Μπορείτε να επιλέξετε μαζί με τον ακοοπροθετιστή σας τη συχνότητα του ήχου και την ένταση που ταιριάζει στις ανάγκες σας και μπορείτε να την ενεργοποιήσετε ή να την απενεργοποιήσετε ανά πάσα στιγμή.

Η θεραπεία επανεκπαίδευσης εμβοών είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για τη θεραπεία των εμβοών, ειδικά σε άτομα με εμβοές και υπερευαίσθητη ακοή (υπερακουσία). Είναι μια μακρά, ακριβή διαδικασία και μπορεί να διαρκέσει 18 έως 24 μήνες. Βασίζεται στην αρχή της συνήθειας, η οποία συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος εκτίθεται σε έναν ήχο φόντου, όπως ο λευκός θόρυβος (white noise), για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μετά από λίγο, ο εγκέφαλος αρχίζει να φιλτράρει τον συγκεκριμένο θόρυβο στο παρασκήνιο. Η επανεκπαίδευση περιλαμβάνει την ακρόαση ενός τόνου παρόμοιου με τον ήχο εμβοών για ώρες κάθε φορά. Τελικά, ο εγκέφαλος αγνοεί τον τόνο μαζί με τον ήχο των εμβοών.

Μειώστε το άγχος με οποιεσδήποτε μεθόδους λειτουργούν για εσάς. Δοκιμάστε διαλογισμό, ο οποίος σας βοηθά να μάθετε να μην εστιάζετε σε ερεθισμούς όπως ο ήχος των εμβοών. Δοκιμάστε επίσης γιόγκα, οπτικοποίηση ή άλλες τεχνικές χαλάρωσης. Εξετάστε τη βιοανάδραση ή την ύπνωση. Ζητήστε από το γιατρό σας να συστήσει εξειδικευμένους επαγγελματίες.

Ενημερωθείτε και δοκιμάστε ακουστικά βαρηκοΐας με λειτουργία κάλυψης εμβοών (masking) κλείνοντας ραντεβού εδώ.

Για την προστασία της ακοής και την αποτροπή επιδείνωσης των εμβοών χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες. Βρείτε όλες τις ωτοασπίδες ALPINE εδώ.

Άρθρο από το Harvard Medical School, www.health.harvard.edu

Εικόνα: Bigstock

Μοιραστείτε το