Τροφές για Καλύτερη Ακοή

Τροφές για Καλύτερη Ακοή

Η διατροφή πρόσφατα αποδείχθηκε ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της καλής ακοής αλλά και στην πρόληψη απώλειάς της. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, η υψηλότερη πρόσληψη αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως β-καροτένιο και βιταμίνες C και E) και μαγνησίου, συσχετίστηκε με καλύτερη ακοή και χαμηλότερο κίνδυνο απώλειάς της.

Το β-καροτένιο ή β-καροτίνη, είναι η πορτοκαλί χρωστική ουσία που είναι υπεύθυνη για το πορτοκαλί χρώμα πολλών φρούτων και λαχανικών και διαθέτει ξεχωριστές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τροφές πλούσιες σε β-καροτίνη είναι τα καρότα, οι γλυκοπατάτες, τα βερίκοκα (φρέσκα ή αποξηραμένα), τα ραδίκια, το σπανάκι, η κολοκύθα, το λάχανο, ο τοματοχυμός, η σέσκουλα, το γκρέιπφρουτ (ροζ ή κόκκινο), το μάνγκο, το μαρούλι, το καρπούζι, το μπρόκολο, κ.α.

Η βιταμίνη C είναι η πιο γνωστή και η πιο σημαντική από όλες τις βιταμίνες και περιέχεται σε πολλές φυτικές τροφές. Εσπεριδοειδή, μπρόκολα, σκούρα πράσινα πυκνόφυλλα λαχανικά, κόκκινες και πράσινες πιπεριές, φράουλες και ακτινίδια αποτελούν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C.

Η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε αφθονία στις παρακάτω τροφές: φυτικά έλαια (φύτρο σίτου, αραβοσιτέλαιο και έλαια σόγιας), καρποί με κέλυφος (αμύγδαλα, φιστίκια, φουντούκια), σπόροι (ηλιόσποροι), πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο).

Το μαγνήσιο υπάρχει στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, χόρτα, λάχανα ή σέσκουλα), στα ψάρια, στο γιαούρτι (χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά), στους ξηρούς καρπούς (σπόροι κολοκύθας, αμύγδαλα, ηλιόσπορους, κάσιους, καρύδια, λιναρόσπορους) και στα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Μοιραστείτε το