Ανατομία του Αυτιού
Το αυτί, το όργανο της ακοής, αλλά και της ισορροπίας μας, αποτελείται από τρία διαφορετικά τμήματα. Κάθε ένα από αυτά τα τμήματα έχει διαφορετικές λειτουργίες οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους και όλες μαζί επιτελούν τη λειτουργία της ακοής μας.
Τα τρία τμήματα του αυτιού και οι λειτουργίες τους:
- Το έξω αυτί (έξω ους)
Η ανατομία του εξωτερικού αυτιού περιλαμβάνει το πτερύγιο, το οποίο συγκεντρώνει τους ήχους, βοηθώντας μας να αντιληφθούμε και την κατεύθυνση από την οποία έρχονται οι ήχοι. Στη συνέχεια, οι ήχοι διοχετεύονται από το πτερύγιο στον έξω ακουστικό πόρο και καταλήγουν στον τυμπανικό υμένα (τύμπανο).
- Το μέσο αυτί (μέσο ους)
Το μέσο αυτί ξεκινά από εκεί ακριβώς που αρχίζει η εσωτερική επιφάνεια του τυμπάνου. Πρόκειται για μία αειφόρο κοιλότητα στην οποία βρίσκονται τρία μικρά οστάρια: η σφύρα, ο άκμονας και ο αναβολέας. Το τύμπανο είναι μια λειτουργική μεμβράνη που διαχωρίζει το μέσο από το έξω αυτί, μετατρέποντας τον ήχο σε παλμικές δονήσεις. Στη συνέχεια, τα οστάρια αναλαμβάνουν τη μεταφορά των δονήσεων στο έσω αυτί. Μέρος του μέσου αυτιού είναι και η ευσταχιανή σάλπιγγα, η οποία προστατεύει το τύμπανο, ενώ συνδέει το αυτί με τη μύτη και το φάρυγγά μας.
- Το έσω αυτί (έσω ους)
Το έσω αυτί είναι υπεύθυνο τόσο για την ακοή όσο και την ισορροπία μας. Πρόκειται για το πιο πολύπλοκο μέρος στην ανατομία αυτιού, αλλά και ένα από τα πιο πολύπλοκα του ανθρώπινου οργανισμού. Γι’ αυτό το λόγο, είναι γνωστό και ως λαβύρινθος. Τα βασικά τμήματά του είναι ο κοχλίας, η αίθουσα και οι τρεις ημικύκλιοι σωλήνες, ενώ μέσα του κυκλοφορεί ένα υγρό που ονομάζεται λέμφος. Ο κοχλίας περιέχει τρίτα τμήματα: το μεσαίο τμήμα, τον κοχλιακό πόρο και το όργανο Corti, γνωστό ως όργανο της ακοής, το οποίο είναι γεμάτο υγρό και περιέχει υπερευαίσθητα τριχοειδή κύτταρα. Αυτά επιτελούν την καίρια λειτουργία μετατροπής των ηχητικών δονήσεων σε ηλεκτρικούς παλμούς και τη μεταφορά τους στον εγκέφαλο δια μέσου του ακουστικού νεύρου.
Η διαδικασία της ακοής ολοκληρώνεται φυσικά από τον εγκέφαλο, ο οποίος μας βοηθά να αντιληφθούμε τους ήχους που ακούμε.