Μύθοι και αλήθειες για τα ακουστικά βαρηκοΐας

Μύθοι και αλήθειες για τα ακουστικά βαρηκοΐας

Συχνά κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα κάποιοι μύθοι σχετικά με τα ακουστικά βαρηκοΐας. Παρακάτω σας παραθέτουμε τους 10 πιο συνηθισμένους:

ΜΥΘΟΣ 1: Τα ακουστικά βαρηκοΐας σφυρίζουν.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Όταν ένα ακουστικό εφαρμόζει σωστά στον έξω ακουστικό πόρο και είναι σύγχρονης τεχνολογίας είναι αδύνατο να παρουσιάσει σφυρίγματα.

ΜΥΘΟΣ 2: Θα βάλω ακουστικό όταν η βαρηκοΐα μου μεγαλώσει πολύ και θα αντιμετωπίσω σοβαρό πρόβλημα επικοινωνίας.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα ακουστικά συνεργάζονται και έχουν ως βάση τους το ζωντανό μέρος της ακοής, άρα αυτομάτως συνεπάγεται ότι είναι απαραίτητο να εφαρμόζονται όταν η βαρηκοΐα είναι τουλάχιστον μετρίου βαθμού.

ΜΥΘΟΣ 3: Δε βάζω ακόμη ακουστικό γιατί φοβάμαι πως θα τεμπελιάσει το αυτί μου και θα χάσω περισσότερο την ακοή μου.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Το αυτί “τεμπελιάζει” όταν είναι ανενεργό. Το μόνο που κάνει το ακουστικό είναι να μας “συνδέει” με το ακουστικό περιβάλλον και να κρατάει την ακουστική μας μνήμη σε επαφή με όλα τα ακουστικά ερεθίσματα. Άρα το συμπέρασμα είναι ότι εφαρμόζοντας ακουστικό βοήθημα όλο μας το ακουστικό σύστημα, το οποίο καταλήγει στον εγκέφαλο, εκπαιδεύεται να ακούει ήχους που πριν ήταν αδύνατο να γίνουν ακουστοί και επαναφέρεται η ευαισθησία του ακουστικού νεύρου και η καλή λειτουργία του.

ΜΥΘΟΣ 4: Η βαρηκοΐα είναι ασθένεια της τρίτης ηλικίας.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η βαρηκοΐα είναι ασθένεια η οποία πλήττει όλες της ηλικίες ακόμη και τα νεογέννητα βρέφη. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πασχόντων είναι ηλικίας 46 έως 64 ετών. Μόνο το 37% των βαρήκοων είναι ηλικίας από 65 ετών και άνω.

ΜΥΘΟΣ 5: Έχω ακούσει ότι τα ακουστικά δημιουργούν βουητά και θορύβους.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν σε φυσιολογικό επίπεδο το θόρυβο του περιβάλλοντος και να αναδεικνύουν περισσότερο την ομιλία χωρίς ενοχλητικούς θορύβους.

ΜΥΘΟΣ 6: Φοράω ακουστικό δύο ημέρες αλλά δεν ακούω αυτό που νόμιζα ότι θα άκουγα.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Αυτό που θέλουμε σε σύγκριση με αυτό που μπορούμε να ακούσουμε ειδικά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής ακουστικών δεν ταυτίζεται πάντα. Αυτό συμβαίνει διότι ο εγκέφαλος χρειάζεται περίπου ένα μήνα για να συνηθίσει γενικότερα τους ήχους του εξωτερικού περιβάλλοντος. Άρα λοιπόν χρειάζεται υπομονή και θα δείτε ότι ήχοι που σας κάνουν εντύπωση ή σας δυσκολεύουν τις πρώτες ημέρες, τη δεύτερη εβδομάδα θα ασχολείστε πολύ λιγότερο μαζί τους.
Όσες παρατηρήσεις θα υπάρχουν μετά τις 15 ημέρες πρέπει να τις αναφέρετε στο πρώτο ραντεβού μετά την εφαρμογή που θα έχετε με τον ακοοπροθετιστή σας και εκείνος με τη σειρά του θα προβεί στις κατάλληλες ρυθμίσεις οι οποίες θα φέρουν πιο κοντά αυτό που ακούτε με αυτό που θέλετε.

ΜΥΘΟΣ 7: Το ακουστικό πρέπει να το φοράω μόνο όταν το χρειάζομαι.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Το ακουστικό πρέπει να το φοράτε από το πρωί μέχρι το βράδυ, διαφορετικά δε θα μπορέσετε να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα που αυτό θα προσφέρει.

ΜΥΘΟΣ 8: Είναι αλήθεια ότι ένας χρήστης ακουστικού βαρηκοΐας ακούει “αφύσικα” τη φωνή του;
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η πραγματικότητα είναι ότι όταν κάποιος έχει μειωμένη ακοή επηρεάζονται όχι μόνο οι ήχοι του περιβάλλοντος ή οι ομιλίες των οικείων του. Η αλήθεια είναι ότι όταν κάποιος έχει βαρηκοΐα, στον ίδιο βαθμό που παρουσιάζει αδυναμία να ακούσει φυσιολογικά τις φωνές των τρίτων έχει επίσης αδυναμία να ακούσει τη δική του φωνή. Για το λόγο αυτό άλλωστε έχει παρατηρηθεί ότι όσοι πάσχουν από μετρίου και πιο σοβαρού βαθμού βαρηκοΐα, μιλάνε δυνατότερα από το φυσιολογικό για να μπορούν να ακούνε τη φωνή τους σε επίπεδο που τους ικανοποιεί. Τη στιγμή λοιπόν που θα εφαρμόσουν για πρώτη φορά τα ακουστικά θα τους πάρει λίγο χρόνο για να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να μιλάνε σε χαμηλότερη ένταση, όπως ακριβώς τους μιλάνε και οι συνάνθρωποι τους για να μην ενοχλούνται.

ΜΥΘΟΣ 9: Τα μικρά ακουστικά είναι ακριβότερα και περισσότερο εξελιγμένα τεχνολογικά από τα μεγαλύτερα.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Το μέγεθος ενός ακουστικού δε μπορεί να αποτελέσει κριτήριο κόστους ή ποιότητας. Η εξήγηση είναι πολύ πιο απλή. Τα μικρά ακουστικά εφαρμόζονται σε μικρότερες βαρηκοΐες από τα ακουστικά που τοποθετούνται πίσω από το αυτί.

ΜΥΘΟΣ 10: Η επιλογή ακουστικού ασχέτως αν κάποιος έχει βαρηκοΐα και στα δύο αυτιά του πρέπει να γίνεται με γνώμονα το χειρότερο αυτί.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Αρχικά η μητέρα φύση μας έχει προικίσει με δύο αυτιά και δύο μάτια. Φανταστείτε κάποιος να φοράει ένα γυαλί αντί για ένα ζευγάρι γυαλιά. Το ίδιο ισχύει και στα ακουστικά. Όταν η βαρηκοΐα ταλαιπωρεί και τα δύο μας αυτιά, το μέγιστο της καλής ακοής μπορούμε να το πάρουμε μόνο όταν εφαρμόσουμε ακουστικό βοήθημα και στα δύο. Αυτό πηγάζει σαν ανάγκη όχι τόσο από τα αυτιά αλλά από τον εγκέφαλο ο οποίος είναι “ρυθμισμένος” να αντιλαμβάνεται στερεοφωνικούς ήχους. Ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχει δυσκολία στη διάκριση και κατανόηση της ομιλίας, η στερεοφωνική ακοή που θα πάρουμε από δύο ακουστικά είναι η ιδανικότερη λύση. Στην έσχατη πάντως λύση χρήσης ενός ακουστικού σε αμφοτερόπλευρη βαρηκοΐα, αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται στο αυτί που έχει την καλύτερη αντίληψη και στο 80% των περιπτώσεων αυτό είναι το λιγότερο βεβαρυμμένο.

Κλείστε το ραντεβού σας για την αξιολόγηση της ακοής σας εδώ.

Πηγή: facebook.com

Μοιραστείτε το