Το παιδί μου έχει δυσκολία στην ακοή – Οδηγός για γονείς

Το παιδί μου έχει δυσκολία στην ακοή – Οδηγός για γονείς

Η ανακάλυψη ότι το παιδί σας αντιμετωπίζει δυσκολία στην ακοή ίσως σας τρομάξει και σας κάνει να νιώσετε σαστισμένοι και με πολλές απορίες. Μην ανησυχείτε, δεν είστε οι μόνοι. Οι περισσότεροι γονείς αντιμετώπισαν τα ίδια συναισθήματα στην αρχή.

Το πρώτο βήμα είναι να συγκεντρώσετε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε σχετικά με το πρόβλημα ακοής που αντιμετωπίζει καθώς και με τις λύσεις που σας προσφέρονται. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε όσο περισσότερα μπορείτε ώστε να πάρετε την καλύτερη απόφαση για το παιδί σας.

Τα πρώτα χρόνια στη ζωή ενός παιδιού είναι καθοριστικά, καθώς βρίσκεται σε διαδικασία εκμάθησης της ομιλίας αλλά και κοινωνικοποιείται. Είναι σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί σας όσο το δυνατόν νωρίτερα ώστε οι πληροφορίες που λαμβάνει να μην είναι μειωμένες ή διαστρεβλωμένες. Η τεχνολογία στη σημερινή εποχή προσφέρει πολλές επιλογές για την υποστήριξη του παιδιού σας, ώστε να έχει μια επιτυχημένη πορεία στην εκπαίδευσή του αλλά και στην καθημερινότητά του.

Αφού γίνει η διάγνωση, ο γιατρός θα σας ενημερώσει για τον βαθμό απώλειας ακοής και για τον τύπο βαρηκοΐας. Η αξιολόγηση της ακουστικής ικανότητας γίνεται με τις παρακάτω μεθόδους:

  • Αντικειμενικές μέθοδοι: Προκλητά δυναμικά και ωτοακουστικές εκπομπές. Αυτοί οι έλεγχοι γίνονται σε νεογνά, βρέφη και παιδιά πολύ μικρής ηλικίας και είναι σύντομοι, ανώδυνοι και ακριβείς.
  • Τεστ ακουστικής συμπεριφοράς: Σε παιδιά μικρής ηλικίας που δε μπορούν να συνεργαστούν σε ένα κλασσικό τεστ ακοής, μπορούν να γίνουν ειδικές εξετάσεις μέσω παιχνιδιού και παρατήρησης ώστε να αξιολογηθεί η ακουστική τους ικανότητα.
  • Τεστ ακοής: Πρόκειται για μέτρηση της ακοής με ακοογράφο (ακουόγραμμα), σε παιδιά που μπορούν να συνεργαστούν και να δώσουν σαφείς απαντήσεις στις ερωτήσεις που θα τους γίνονται. Στο ακοόγραμμα δίνονται ήχοι διαφόρων συχνοτήτων και έντασης και το παιδί θα πρέπει να αποκρίνεται σε αυτούς που θα ακούει. Με αυτόν τον τρόπο καταγράφεται το επίπεδο απώλειας ακοής με σαφήνεια.

Βαθμοί απώλειας ακοής

Ο βαθμός απώλειας ακοής ταξινομείται ως ήπια, μέτρια, σοβαρή, πολύ σοβαρή απώλεια ακοής και υπολειμματική ακοή. Ο γιατρός ή ο ακοοπροθετιστής σας μπορεί να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες και να σας προτείνει τις κατάλληλες λύσεις.

Κανονική ακοή: απώλεια έως 20 dB

Ήπια απώλεια ακοής: απώλεια 20-45 dB

Μέτρια απώλεια ακοής: απώλεια 45-60 dB

Σοβαρή απώλεια ακοής: απώλεια 60-75 dB

Πολύ σοβαρή απώλεια ακοής: απώλεια 75-90 dB

Υπολειμματική ακοή: απώλεια 90 dB και πάνω

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου;

Αν το παιδί σας αντιμετωπίζει ή υποψιάζεστε ότι αντιμετωπίζει δυσκολία στην ακοή, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τους κατάλληλους επαγγελματίες που θα σας παρέχουν ενημέρωση και καθοδήγηση.

  • Ιατρός ΩΡΛ: Είναι ο ιατρός που ειδικεύεται στις παθήσεις των αυτιών, της μύτης και του λαιμού και αυτός που θα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες εξετάσεις για να διαπιστώσει αν υπάρχει βαρηκοΐα.
  • Ακοοπροθετιστής: Είναι ο ειδικός επαγγελματίας για την εφαρμογή και ρύθμιση ακουστικών βαρηκοΐας και αυτός που θα σας προτείνει την καταλληλότερη λύση.      
  • Λογοθεραπευτής: Θα παρέχει υποστήριξη σχετικά με την αξιολόγηση και αποκατάσταση της ομιλίας.

Επιλέγοντας της καταλληλότερη λύση

Με τη χρήση της κατάλληλης τεχνολογίας, δεν υπάρχει πλέον παιδί με δυσκολία ακοής που να μη μπορεί να επωφεληθεί.

  • Ακουστικά βαρηκοΐας: Συνήθως τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι αυτά που δοκιμάζονται πρώτα και, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, όσο συντομότερα γίνει η εφαρμογή τους τόσο μεγαλύτερο το όφελος για το παιδί σας. Για την επιλογή των κατάλληλων ακουστικών θα σας καθοδηγήσει ο ακοοπροθετιστής που εμπιστευτήκατε, ο οποίος θα σας προτείνει τα καταλληλότερα ακουστικά σύμφωνα με το βαθμό απώλειας ακοής, την ηλικία και τις ανάγκες της καθημερινότητας του παιδιού σας. Περισσότερα για τους τύπους ακουστικών βαρηκοΐας μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ.
  • Κοχλιακά εμφυτεύματα: Σε περιπτώσεις με πολύ σοβαρή απώλεια ακοής έως υπολειμματική ακοή μπορεί να σας προταθεί από τον ιατρό η εφαρμογή κοχλιακού εμφυτεύματος. Πρόκειται για μια ιατρική συσκευή η οποία εμφυτεύεται χειρουργικά και προτείνεται σε περιπτώσεις όπου δε μπορούν να ωφεληθούν αρκετά από τα ακουστικά βαρηκοΐας.

Το πλέον σίγουρο είναι ότι δε χρειάζεται να ανησυχείτε! Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να εμπιστευθείτε τους επαγγελματίες υγείας. Με τη σωστή καθοδήγηση, υποστήριξή τους αλλά και τη δική σας φροντίδα και ενθάρρυνση, η αποκατάσταση της ακοής του παιδιού σας είναι πραγματικά εφικτή!

Κλείστε το ραντεβού σας για την αξιολόγηση της ακοής του παιδιού σας εδώ.

Μοιραστείτε το