Υπερακοΐα ή Υπερακουσία: Όταν το αυτί γίνεται υπερευαίσθητο

Υπερακοΐα ή Υπερακουσία: Όταν το αυτί γίνεται υπερευαίσθητο

Ακούτε ορισμένες φορές υπερβολικά καλά; Ακούγεται καλό, αλλά μπορεί να γίνει αφόρητο. Υπάρχει το ενδεχόμενο να πάσχετε από υπερακοΐα ή αλλιώς υπερακουσία. Παρακάτω σας παραθέτουμε κάποιες πληροφορίες για την καλύτερη κατανόηση αυτής της δυσλειτουργίας της ακοής.

Η διαταραχή που επηρεάζει την ακρόαση, η υπερακουσία, χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερα απαιτητική ακουστική υπερευαισθησία. Οι άνθρωποι συνήθως έχουν μεγάλη ανεκτικότητα στους ήχους, όπως το τσαλάκωμα του χαρτιού ή τον θόρυβο του ανέμου, ήχοι που μπορεί να γίνουν αφόρητοι στα άτομα με υπερακουσία. Ανάλογα με την ευαισθησία σας στους θορύβους και το περιβάλλον, αυτή η κατάσταση μπορεί να σας χαλάσει την ημέρα. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και να βρούμε λύσεις!

Αίτια
Τα αίτια της υπερακουσίας δεν προσδιορίζονται με σαφήνεια μέχρι σήμερα. Αυτή η διαταραχή μπορεί να προκληθεί από βλάβη στα ακουστικά νεύρα μετά από παρατεταμένη έκθεση σε υψηλά επίπεδα θορύβου ή να προκύψει κατά τη διάρκεια μιας παθολογίας. Ένα τραύμα στο κεφάλι μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερευαισθησία στο θόρυβο. Τέλος, άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν υπερακουσία είναι: συναισθηματικό σοκ και μετα-τραυματικό στρες, αγχωτικές διαταραχές, εμβοές, πρόβλημα του τραχήλου, κρανιακή ή οδοντιατρική διαταραχή ή ορισμένες τροφικές δυσανεξίες. “Μεταξύ των αιτιολογιών της υπερακουσίας, θα ήταν καλό να προσθέσουμε την κατανάλωση ναρκωτικών”, είπε ο Δρ Philippe Peignard, ΩΡΛ ιατρός στην υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Νοσοκομείο Georges Pompidou στο Παρίσι.

Κατανόηση συμπτωμάτων
Είναι κυρίως οι καθημερινοί ήχοι που είναι ενοχλητικοί για τους ανθρώπους με υπερακουσία. Γι’ αυτό μερικοί άνθρωποι δε μπορούν να ανεχθούν ήχους στα 60 ντεσιμπέλ (ηχοστάθμη για κανονική συνομιλία σε ένα ήσυχο μέρος) ή άλλοι αγανακτούν με το θόρυβο μιας ηλεκτρικής σκούπας ή μερικές φορές ακόμη και με το κελάηδισμα των πουλιών. Η υπερακοΐα μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο σοβαρή. “Οι άνθρωποι μπορεί να ζουν έναν εφιάλτη. Η έκθεση σε θόρυβο μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κούραση, διαταραχές του ύπνου, όπως και κατάθλιψη. Μερικοί ασθενείς καταλήγουν να μην εγκαταλείπουν το σπίτι τους και αισθάνονται αποκομμένοι από τον έξω κόσμο”, λέει η Claudia Nyffenegger, επικεφαλής του κέντρου ακουστικής αποκατάστασης Auricula στο Saint Laurent d’ Aigouze.

Διάγνωση και φροντίδα
Είναι πιθανό να έχετε πονοκέφαλο μετά από μια συναυλία…αυτό είναι σύνηθες! Εάν έχετε όμως υπερευαισθησία στους ήχους της καθημερινής ζωής και ο πονοκέφαλος διαρκεί, είναι σκόπιμο να μιλήσετε με τον παθολόγο σας. Αυτός θα σας κατευθύνει σε έναν ΩΡΛ που θα κάνει ένα τεστ της ακοής σας. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, ο ΩΡΛ μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα και/ή να σας παραπέμψει σε άλλον ειδικό. Τα φάρμακα αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα. Αντικαταθλιπτικά, ηρεμιστικά ή αγχολυτικά -σε περίπτωση που κυριαρχεί το άγχος- μπορεί να συνταγογραφηθούν, ακόμη και νευροληπτικά σε σοβαρότερες περιπτώσεις. “Η θεραπευτική πρόταση διαμορφώνεται ανάλογα με την περίπτωση. Ένα άτομο που πάσχει από υπερακουσία μετά από ένα μετα-τραυματικό στρες μπορεί να ασκήσει EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing / Απευαισθητοποίηση και Επανεπεξεργασία μέσω Οφθαλμικών Κινήσεων) και να αποκτήσει ενδιαφέροντα αποτελέσματα, αλλά αυτό εξαρτάται πραγματικά από το γενικό πλαίσιο της ζωής του ασθενούς”, λέει ο Δρ Philippe Peignard.
Μεταξύ των ειδικών, ο θεραπευτής χαλάρωσης θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος μέσα από τεχνικές αναπνοής, μυϊκή χαλάρωση και ψυχικές εικόνες, ο οδοντίατρος θα εξασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν οδοντιατρικά προβλήματα, ενώ ο οστεοπαθητικός θα εξασφαλίσει να ξεκλειδώσετε όλες τις πιθανές εντάσεις του τραχήλου ή του κρανίου. Οι σύντομες θεραπείες, όπως η γνωστική και συμπεριφορική θεραπεία μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικές. Μια πιο άμεση λύση είναι να χρησιμοποιηθούν ωτοασπίδες για την προστασία από τους ενοχλητικούς θορύβους.

Αποκατάσταση της ακοής
Η καθοδηγούμενη μέθοδος είναι η έκθεση σε θόρυβο η οποία συνιστάται για όλους τους ασθενείς, αλλά οι μέθοδοι είναι ποικίλες και δεν είναι ομόφωνες. “Δεν αποδεικνύεται, σύμφωνα με τις γνώσεις μου, ότι η διέγερση ορισμένων συχνοτήτων ή όλων των ακουστικών συχνοτήτων (λευκός θόρυβος) είναι πιο αποτελεσματική από την έκθεση σε ήχους στην πραγματική ζωή”, πιστεύει ο Δρ Philippe Peignard. Η έννοια της ακουστικής αποκατάστασης είναι να συνηθίσει το αυτί στο θόρυβο και την αναπαραγωγή ήχου σε όλες τις ηχητικές συχνότητες (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προκαλούν δυσφορία ή πόνο) βαθμιαία σε ένταση και διάρκεια. Η αποκατάσταση μπορεί να γίνει σε εξειδικευμένα κέντρα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ανάλογα με την περίπτωση. “Μετά από 10 ημέρες θεραπείας, πολλοί ασθενείς με υπερακουσία μπορεί να ανακτήσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Η αποκατάσταση είναι ενδιαφέρουσα, επειδή αποφεύγεται η λήψη φαρμακευτικής αγωγής ή η καθημερινή χρήση ωτοασπίδων που βοηθούν μεν αλλά δεν επιτρέπουν στο αυτί να συνηθίσει το θόρυβο”, συνεχίζει η Claudia Nyffenegger.

Σε κάθε περίπτωση, δε θα πρέπει να συμβιβαστείτε με την υπερευαισθησία στον ήχο! Μη διστάσετε να συμβουλευτείτε ειδικούς, που θα σας βοηθήσουν να βρείτε την κατάλληλη θεραπεία για το πρόβλημά σας.

Βρείτε εξειδικευμένες ωτοασπίδες εδώ ή κλείστε το ραντεβού σας για την αξιολόγηση της ακοής σας εδώ.

Πηγές:
– Συνέντευξη με τον Δρ Philippe Peignard, γιατρό στο τμήμα ΩΡΛ του Ευρωπαϊκού Νοσοκομείου Georges Pompidou στο Παρίσι και στο Κέντρο Αξιολόγησης και Θεραπείας Πόνου του Νοσοκομείου Ambroise Paré στο Παρίσι. Ο Δρ Peignard είναι ο συγγραφέας του βιβλίου ‘Bien vivre avec des acouphènes’, εκδόσεις Odile Jacob, 2008.
– Συνέντευξη με την Claudia Nyffenegger, επικεφαλής του κέντρου ακουστικής αποκατάστασης Auricula στο Saint Laurent d’ Aigouze (Γαλλία).

Μοιραστείτε το