9 Απρόσμενα Κοινές Αιτίες Απώλειας της Ακοής

9 Απρόσμενα Κοινές Αιτίες Απώλειας της Ακοής

Τα περιστατικά απώλειας της ακοής εντοπίζονται σε όλο και μικρότερες ηλικίες όσο περνούν τα χρόνια. Οι επιστήμονες αναμένουν πως ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα ακοής θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Υπάρχουν 2 τύποι απώλειας της ακοής. Ο πρώτος τύπος είναι η αγώγιμη απώλεια της ακοής, η οποία συμβαίνει όταν ο ήχος δε μπορεί να φτάσει στον εγκέφαλο, συνήθως λόγω συμφόρησης από κρυολόγημα, μόλυνσης του αυτιού, διάτρησης του τυμπάνου του αυτιού. Όταν υποχωρήσει η αιτία που εμποδίζει τον ήχο, συνήθως η ακοή επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα. Ο δεύτερος τύπος είναι η νευροαισθητήρια απώλεια της ακοής. Εμφανίζεται λόγω γήρατος ή λόγω έκθεσης σε δυνατό θόρυβο.

Παρακάτω θα βρείτε κάποιες απρόσμενα κοινές αιτίες απώλειας της ακοής καθώς και τα βήματα που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε για να αντιστρέψετε, μειώσετε ή ακόμα και να εμποδίσετε την απώλεια της ακοής.

1. Συσσώρευση κεριού στο αυτί

Το κερί που εκκρίνει το αυτί μας προστατεύει το τύμπανο από επιβλαβείς ουσίες και οργανισμούς όπως σκόνη, μικρόβια, μικρά έντομα. Προλαμβάνει ερεθισμούς και μολύνσεις του αυτιού. Η ροή του κεριού γίνεται με φυσικό τρόπο προς την έξοδο του καναλιού αλλά πολλές φορές διαταράσσεται και παραμένει μεγάλη ποσότητα κεριού βαθιά μέσα στο αυτί ή παράγεται υπερβολικά πολύ κερί από το ίδιο το αυτί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή απώλεια της ακοής, πόνο, εμβοές (κουδούνισμα).

Τι να κάνετε: Προσπαθήστε να μην εμποδίζετε την φυσική ροή του κεριού. Μετά το μπάνιο, καθαρίστε με μια πετσέτα το κερί που έχει αποβάλλει το αυτί. Αφαιρώντας με μπατονέτες κερί από πιο βαθιά, είναι πολύ πιθανό να σπρώξετε το κερί ακόμα βαθύτερα. Αν νιώσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, απευθυνθείτε σε έναν ωτορινολαρυγγολόγο για να σας αφαιρέσει με ασφάλεια το κερί.

2. Ωτίτιδα

Η μόλυνση των αυτιών από βακτήρια ή ιούς είναι συχνότερη σε μικρότερες συνήθως ηλικίες. Εάν η ευσταχιανή σάλπιγγα, που συνδέει το αυτί με το λαιμό, είναι αποκλεισμένη από οίδημα ή/ και φλεγμονή, η συσσώρευση υγρού γίνεται ένα γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων. Το αποτέλεσμα: αίσθημα συμφόρησης, πόνος, πυρετός ή προσωρινή απώλεια της ακοής.

Τι να κάνετε: Οι λοιμώξεις συνήθως διαρκούν λίγες ημέρες. Μια ζεστή κομπρέσα, παυσίπονα και αποσυμφορητικά μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα. Αν έχετε πυρετό ή έντονο πόνο, απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

3. Διάτρηση τυμπάνου

Η διάτρηση του τυμπάνου μπορεί να συμβεί λόγω έκθεσης σε υπερβολικά δυνατό θόρυβο, λόγω σοβαρής ωτίτιδας, λόγω απότομης αλλαγής πίεσης του αέρα αλλά και από την εισχώρηση μπατονέτας ή άλλου αιχμηρού αντικειμένου μέσα στο αυτί. Τα συμπτώματα είναι ο πόνος καθώς και η προσωρινή απώλεια της ακοής.

Τι να κάνετε: Συνήθως το τύμπανο θεραπεύεται από μόνο του σε περίπου δυο μήνες. Είναι απαραίτητο να επιβλέπει την εξέλιξη ο ωτορινολαρυγγολόγος σας. Κρατήστε το αυτί μακριά από το νερό και χρησιμοποιήστε ζεστές κομπρέσες και παυσίπονα για την ανακούφιση του πόνου.

4. Άκουσμα μουσικής από ακουστικά «ψείρες»

Τα συγκεκριμένα ακουστικά που συνδέονται με το κινητό τηλέφωνο, δε μπλοκάρουν τους εξωτερικούς θορύβους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανεβάζουμε ακόμα περισσότερο την ένταση ώστε η μουσική που ακούμε να τους καλύψει. Κάποια ακουστικά μπορούν να ξεπεράσουν τα 100 dB, ένταση που μπορεί να προκαλέσει βλάβη μέσα σε 15 μόλις λεπτά.

Τι να κάνετε: Προμηθευτείτε ακουστικά που επιτρέπουν τη ρύθμιση της έντασης ώστε να την έχετε σε ασφαλές επίπεδο. Οι περισσότερες συσκευές κινητών τηλεφώνων, επίσης, διαθέτουν έλεγχο έντασης. Πολύ ασφαλέστερα είναι τα εξωτερικά ακουστικά τα οποία μπλοκάρουν τους εξωτερικούς θορύβους οπότε μπορείτε να απολαμβάνετε τη μουσική σε χαμηλότερη ένταση.

5. Συναυλίες- Κλαμπ- Γήπεδα

Η δυνατή μουσική στα κλαμπ ή στις συναυλίες μπορεί να προκαλέσει σταδιακή απώλεια της ακοής. Το ίδιο συμβαίνει και με τον υπερβολικό θόρυβο που υπάρχει στο γήπεδο ή σε άλλα μέρη όπου συγκεντρώνεται μεγάλο πλήθος ανθρώπων. Η συχνή έκθεση σε δυνατούς ήχους για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, έχει ως αποτέλεσμα τα πολύ ευαίσθητα τριχωτά κύτταρα στο έσω αυτί να φθαρούν, προκαλώντας προβλήματα ακοής. Από τη στιγμή που τα τριχωτά κύτταρα καταστραφούν, δε μπορούν να αντικατασταθούν. Η απώλεια της ακοής είναι αθροιστική, δεν εμφανίζεται άμεσα αλλά σε βάθος χρόνου.

Τι να κάνετε: Φορέστε ωτοασπίδες! Υπάρχουν στο εμπόριο εξειδικευμένες ωτοασπίδες για κάθε χρήση που μειώνουν τους ήχους σε ασφαλές επίπεδο. Το άλλο που μπορείτε να κάνετε όταν βρίσκεστε σε θορυβώδες περιβάλλον είναι να κάνετε διαλλείματα ανά λίγα λεπτά πηγαίνοντας σε έναν ήσυχο χώρο ώστε να ξεκουράσετε τα αυτιά σας.

6. Παχυσαρκία

Το υπερβολικό σωματικό βάρος είναι επίσης ένας επικίνδυνος παράγοντας για την απώλεια της ακοής. Ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι το λίπος που συσσωρεύεται γύρω από τη μέση.

Τι να κάνετε: Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Ακόμα και ένας περίπατος 15 λεπτών την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο απώλειας της ακοής κατά 15%. Αυτό συμβαίνει γιατί η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει τη ροή του αίματος στο σώμα, άρα και στο εσωτερικό του αυτιού.

7. Διαβήτης

Συγκριτικά με τα άτομα με φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν απώλεια της ακοής.

Τι να κάνετε: Αν έχετε διαβήτη, επισκεφθείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο ή ακοοπροθετιστή για εξέταση της ακοής σας. Φροντίστε να ασκείστε τακτικά, αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, επιλέγοντας αντί αυτών ψάρια, λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως.

8. Άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου

Μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με υπνική άπνοια -μια αναπνευστική διαταραχή- είχαν αυξημένο κίνδυνο απώλειας της ακοής. Ενώ είναι ήδη γνωστή η σχέση μεταξύ της διαταραχής αυτής και της καρδιακής νόσου, αυτή είναι η πρώτη φορά που έγινε επίσης σύνδεση με την απώλεια της ακοής.

Τι να κάνετε: Αν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από αυτή τη διαταραχή, επισκεφθείτε τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό ύπνου. Διάφορες αλλαγές στον τρόπο ζωής και η χρήση κάποιων συσκευών βοηθούν στο άνοιγμα των αποκλεισμένων αεραγωγών. Επίσης, ελέγξτε την ακοή σας από έναν επαγγελματία.

9. Μη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας

Η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας δυστυχώς δεν προλαμβάνει την απώλεια της ακοής. Φορώντας όμως ακουστικά βαρηκοΐας, όταν ήδη υπάρχει απώλεια ακοής, μπορεί να επιτευχθεί η διατήρηση της ακοής στα επίπεδα που έχει ήδη φτάσει. Επίσης, όταν δε χρησιμοποιείται το ακουστικό βαρηκοΐας ή όταν φοριέται πολύ σπάνια, ο εγκέφαλος αρχίζει να χάνει την ικανότητα επεξεργασίας των ήχων. Η μη χρήση τους αποτελεί και θέμα ασφάλειας, δεδομένου ότι η απώλεια της ακοής έχει συνδεθεί με τις πτώσεις, την κοινωνική απομόνωση, την κατάθλιψη, ακόμα και την άνοια.

Τι να κάνετε: Ελέγξτε τακτικά την ακοή σας σε έναν ειδικό. Σε περίπτωση που διαγνωστεί απώλεια, ενημερωθείτε από τον ακοοπροθετιστή σας για το ποια ακουστικά είναι καταλληλότερα για εσάς. Φορέστε τα! Όσο νωρίτερα τα φορέσετε και όσο περισσότερες ώρες τα φοράτε, τόσο περισσότερο προστατεύετε την ακοή σας, κρατάτε τον εγκέφαλο σε εγρήγορση, απολαμβάνετε τη ζωή!

Κλείστε το ραντεβού σας για την αξιολόγηση της ακοής σας εδώ.

Μοιραστείτε το