4 Λόγοι για να Βελτιώσετε την Ακοή σας

4 Λόγοι για να Βελτιώσετε την Ακοή σας

Η απώλεια ακοής δεν είναι κάτι που πρέπει να ζήσουμε μαζί του για την υπόλοιπη ζωή μας. Στην πραγματικότητα, η αντιμετώπιση της απώλειας ακοής μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε σοβαρά προβλήματα υγείας, να διατηρήσετε την αυτοπεποίθησή σας και την παραγωγικότητα στην εργασία και να σας προστατεύσει από τους καθημερινούς κινδύνους.

«Έχουμε τόσα πολλά πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν», λέει ο Darius Kohan, M.D., διευθυντής του τμήματος ωτολογίας / νευροωτολογίας στο Νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης. «Έχουμε την τεχνολογία που μπορεί σχεδόν να εγγυηθεί τη διόρθωση της απώλειας ακοής».

Σε τι μπορεί να σας βοηθήσει η αποκατάσταση της απώλειας ακοής:

1. Να Μείνετε Χαρούμενοι

Αν δε μπορείτε να ακούσετε τι λέει ο κόσμος, υπάρχει πιθανότητα να αρχίσετε να αποφεύγετε τις συνομιλίες. Αυτό θα σας κάνει να νοιώσετε απογοητευμένοι, θυμωμένοι, στενοχωρημένοι ή και τα τρία. Χωρίς ακουστικό βαρηκοΐας ή άλλη θεραπεία, αυτά τα συναισθήματα δε θα σταματήσουν. Η απώλεια ακοής, αν μείνει χωρίς θεραπεία, οδηγεί συχνά τους ανθρώπους στην απομόνωσή τους από την οικογένεια, τους φίλους, τους συναδέλφους και από όλους τους άλλους.

«Όσο το αναβάλλετε, τόσο πιο πιθανό είναι να οδηγήσει στην κατάθλιψη», λέει ο Kohan.

Σε μια μελέτη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας του 2014, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απώλεια ακοής σχεδόν διπλασίαζε τον κίνδυνο κατάθλιψης σε ενήλικες. Φορώντας ένα ακουστικό βαρηκοΐας, άλλες μελέτες έχουν βρει, ότι βελτιώνεται η ποιότητα ζωής.

«Φορώντας ένα ακουστικό βαρηκοΐας σημαίνει ότι απολαμβάνετε τη ζωή, ότι θέλετε να συμμετέχετε σε όλα και θέλετε να επικοινωνήσετε», λέει ο Kohan. «Πρέπει να κρατάμε το μυαλό μας σε εγρήγορση. Πρέπει να το κρατάμε απασχολημένο, να συνεχίσει να σκέφτεται, να συνεχίσει να εξασκείται».

2. Να Μείνετε Οξυδερκείς

Το πόσο καλά ακούτε επηρεάζει την ικανότητα του εγκεφάλου να λειτουργεί στο αποκορύφωμά του, σύμφωνα με πολλές πρόσφατες μελέτες. Αν και η σχέση μεταξύ της ακοής και της υγείας του εγκεφάλου δεν είναι πλήρως κατανοητή, οι μελέτες δείχνουν ότι η απώλεια ακοής επιταχύνει το χρόνο που σχετίζεται με τη συρρίκνωση του εγκεφάλου, αυξάνει την πιθανότητα της γνωστικής εξασθένησης και σας βάζει σε μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας.

Η απώλεια ακοής, σύμφωνα με μια θεωρία, επιβαρύνει τον εγκέφαλο με ένα υπερβολικό ποσό «γνωστικού φορτίου». Με άλλα λόγια, όταν προσπαθείτε τόσο να ακούσετε όσο και να καταλάβετε τι λέγεται, ο εγκέφαλός σας υποφέρει ως αποτέλεσμα της αυξημένης προσπάθειας που κάνει.

«Είναι πιθανό ότι λαμβάνοντας εξασθενημένα μηνύματα αλλάζουν μερικές από τις λειτουργίες του εγκεφάλου σας», λέει ο Neil DiSarno, επικεφαλής του προσωπικού της ακοολογίας στο American Speech-Language-Hearing Association.

Ο DiSarno δίνει ένα παράδειγμα: Σε ένα πάρτυ με δυνατή μουσική όπου θα καταβάλετε μεγάλη προσπάθεια για να ακούτε τι λένε, θα πιάσετε τον εαυτό σας να μη μπορεί να θυμηθεί το όνομα κάποιου που μόλις συνάντησε. Αυτό μπορεί να μην είναι πρόβλημα μνήμης. Ο εγκέφαλός σας απλά είναι πάρα πολύ καταπονημένος με την παρούσα προσπάθεια της ακοής για να θυμάται το όνομα αυτό.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας και τα κοχλιακά εμφυτεύματα μπορούν να μειώσουν αυτό το γνωστικό φορτίο στέλνοντας στον εγκέφαλό σας σαφή μηνύματα, και οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι παρεμβάσεις αυτές μπορούν επίσης να αντιστρέψουν τη γνωστική εξασθένηση.

3. Να Μείνετε Ασφαλείς

Οι ήχοι σηματοδοτούν πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένου και του κίνδυνου. Το κορνάρισμα ενός αυτοκινήτου, μια ηχητική ή λεκτική προειδοποίηση και άλλες προειδοποιήσεις κινδύνου μπορούν να σώσουν τη ζωή και τη σωματική σας ακεραιότητα, αλλά μόνο αν τις ακούσετε.

«Θα πρέπει να γνωρίζουμε τι συμβαίνει γύρω μας», λέει ο DiSarno. Ο Kohan συμφωνεί: «Είναι θέμα ασφάλειας», λέει. «Αν διασχίζετε ένα δρόμο και κάποιος κορνάρει, που δεν τον ακούτε, δεν ξέρετε προς τα πού να γυρίσετε, δεν ξέρετε τι να κάνετε, συνεχίζετε την πορεία σας χωρίς να συνειδητοποιήσετε ότι διατρέχετε κίνδυνο».

Εκείνοι που ακούνε πολύ καλά αλλά μόνο από το ένα μόνο αυτί, βρίσκονται εξίσου σε κίνδυνο, λέει ο DiSarno: «Αν δεν έχετε στερεοφωνική ακοή, έχετε δυσκολία στο να ξεχωρίσετε από πού προέρχονται οι ήχοι».

Η απώλεια ακοής φαίνεται επίσης να τριπλασιάζει τον κίνδυνο για πτώση, σύμφωνα με μια μελέτη του 2012 από ερευνητές του Johns Hopkins, η οποία εικάζει ότι αυτές οι πτώσεις μπορεί να συμβούν επειδή οι άνθρωποι με απώλεια ακοής είναι λιγότερο προσαρμοσμένοι στους ήχους του περιβάλλοντός τους. Μπορεί, επίσης, να φταίει το γνωστικό φορτίο που αναφέρθηκε νωρίτερα. Αν η απώλεια ακοής αναγκάζει το μυαλό να δουλέψει πιο σκληρά για να κατανοήσει τους ήχους, μπορεί να μην υπάρχει επαρκές απόθεμα για να δώσει προσοχή σε κινδύνους όπως μια γυρισμένη άκρη χαλιού ή ένα ανώμαλο πεζοδρόμιο.

4. Να Μείνετε στην Αγορά Εργασίας

Η απώλεια ακοής που δεν έχει αντιμετωπιστεί θα σας κοστίσει, περίπου $30.000 ετήσιο εισόδημα (με βάση τα αμερικάνικα εισοδήματα), σύμφωνα με το Better Hearing Institute. Φορώντας ακουστικά βαρηκοΐας, όμως, μπορείτε να αποταμιεύσετε περισσότερα χρήματα, αν όχι όλα.

«Η αντιμετώπιση της απώλειας ακοής παρατείνει την ικανότητά σας να εργάζεστε», λέει ο Kohan. «Υπάρχει καταπληκτική τεχνολογία στα ακουστικά βοηθήματα και εύχομαι οι άνθρωποι να τη χρησιμοποιήσουν».

Η τεχνολογία είναι συχνά πολύ ακριβή, αλλά ισορροπημένη έναντι των πιθανών χαμένων εισοδημάτων. Το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι να εξοικονομήσετε χρήματα αν λάβετε τη σωστή αντιμετώπιση.

Η ικανότητα για εργασία αποτελεί κάτι παραπάνω από εισόδημα. Αυξάνει την αυτοεκτίμηση και την ικανοποίηση, λέει ο DiSarno: «Η ικανότητά σας να λειτουργείτε πλήρως στην εργασία σας θα επηρεάσει το πόσο ικανοποιημένοι είστε με την εργασία σας και το πόσο ικανοποιημένοι είναι οι άλλοι μαζί σας».

Κλείστε το ραντεβού σας για την αξιολόγηση της ακοής σας εδώ.

Μετάφραση από: http://www.aarp.org/health/conditions-treatments/info-2016/hearing-loss-brain-health.html?intcmp=Outbrain&obref=obinsite
Φωτογραφία: www.unitron.com

Share this post