6 Μύθοι γύρω από τις ΕΜΒΟΕΣ

6 Μύθοι γύρω από τις ΕΜΒΟΕΣ

ΜΥΘΟΣ #1: «Δε μπορώ να κάνω τίποτα για τις εμβοές»

Αν και πολλοί άνθρωποι έχουν την πεποίθηση ότι τίποτα δε μπορεί να ανακουφίσει τα ενοχλητικά βουητά στα αυτιά, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις επιπτώσεις των εμβοών.

Κάποιες συμβουλές που αποδεδειγμένα βοηθούν είναι οι εξής:

  • Ηχοθεραπεία – Ένα σημαντικό στοιχείο για την καταπολέμηση των εμβοών είναι η χρήση του ήχου. Ο ενισχυμένος ήχος από τα ακουστικά βαρηκοΐας, οι ήχοι του περιβάλλοντος, η μουσική και οι μηχανές λευκού θορύβου μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αντίθεσης ανάμεσα στο βουητό των εμβοών και στους καθημερινούς ήχους που μας περιβάλλουν.
  • Προστασία των αυτιών – Η έκθεση σε θορύβους είναι η βασική αιτία των εμβοών. Είναι σημαντικό λοιπόν να φοράτε ωτοασπίδες, όταν γνωρίζετε ότι πρόκειται να εκτεθείτε σε ένα θορυβώδες περιβάλλον.
  • Ασκήσεις χαλάρωσης – Το στρες συχνά επιδεινώνει τις εμβοές των αυτιών. Προκειμένου να το ελέγξετε και να το ελαττώσετε, διαβάστε ένα βιβλίο, βγείτε για μία βόλτα ή δοκιμάστε να κάνετε  yoga, pilates ή  τεχνικές αναπνοής.

ΜΥΘΟΣ #2: «Οι εμβοές είναι ίδιες σε όλους»

Ορισμένοι τύποι εμβοών είναι προσωρινοί και προκαλούνται από κάποια πρόσφατη έκθεση σε υψηλό θόρυβο. Άλλοι διαρκούν περισσότερο ή γίνονται πιο έντονοι με το πέρασμα των χρόνων. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι εμβοών, μερικοί από τους οποίους περιλαμβάνουν:

  • Ήπιες εμβοές – Αυτό το είδος εμβοών συχνά επικαλύπτεται από πιο δυνατούς ήχους. Τα άτομα που εμφανίζουν ήπιες εμβοές ίσως παρατηρούν το χαρακτηριστικό βουητό  στα αυτιά τους μόνο όταν βρεθούν σε πολύ ήσυχα περιβάλλοντα, όπως μία βιβλιοθήκη ή το βράδυ στο κρεβάτι τους λίγο πριν κοιμηθούν.
  • Εμβοές υψηλών συχνοτήτων – Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν τις εμβοές ως ένα υψηλής συχνότητας βουητό, σφύριγμα ή κουδούνισμα στα αυτιά. Κάποιες φορές αυτοί οι ήχοι σχετίζονται και με τη στάση του σώματος – ίσως να τους ακούτε μόνο όταν κάθεστε, όταν ξαπλώνετε ή όταν γυρίζετε το κεφάλι σας προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση.
  • Εμβοές χαμηλών συχνοτήτων – Είναι πιθανόν οι εμβοές να ακούγονται ως ένας χαμηλής συχνότητας ήχος, όπως ένα γουργουρητό.
  • Μουσικές παραισθήσεις – Σπάνια, οι εμβοές εμφανίζονται ως μουσικές παραισθήσεις που δημιουργούν την εντύπωση στο άτομο ότι ακούει μια μελωδία συνεχόμενα στο κεφάλι του.

ΜΥΘΟΣ #3: «Υπάρχουν χάπια για τη θεραπεία των εμβοών»

Κάποιες εταιρείες ίσως προσπαθήσουν να σας πλασάρουν μία θαυματουργή θεραπεία κατά των εμβοών, όπου λίγα χάπια θα σταματήσουν άμεσα όλα τα συμπτώματα. Παρότι έχουν γίνει σημαντικές έρευνες σχετικά με την επίδραση των φαρμάκων και των συμπληρωμάτων διατροφής στην αντιμετώπιση των εμβοών, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια αποδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή.

ΜΥΘΟΣ #4: «Τα ακουστικά βαρηκοΐας δε βοηθούν στις εμβοές»

 Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι ένας από τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης των εμβοών, καθώς:

  • Παρέχουν τη μέγιστη δυνατή ενίσχυση των ήχων σε όλα τα περιβάλλοντα, ακόμα και στα πιο ήσυχα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η αίσθηση των εμβοών.
  • Υπάρχουν ακουστικά βαρηκοΐας με ειδική ρύθμιση συγκάλυψης εμβοών (tinnitus masker).

ΜΥΘΟΣ #5: «Οι εμβοές και η απώλεια ακοής δε συνδέονται»

Πολλοί άνθρωποι με εμβοές αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα και απώλεια ακοής, που ίσως να μη το γνωρίζουν. Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη γαλλική έρευνα απέδειξε ότι μεταξύ των 123 συμμετεχόντων με εμβοές μόλις ένας δεν εμφάνιζε απώλεια ακοής. Παρόμοια έρευνα τοποθετεί το ποσοστό σύνδεσης μεταξύ εμβοών και απώλειας ακοής στο 90%. Γι’ αυτό ελέγχετε τακτικά την ακοή σας σε έναν ΩΡΛ ή σε ένα κέντρο ακοής.

ΜΥΘΟΣ #6: «Δεν ακούω ποτέ δυνατά μουσική. Δεν κινδυνεύω από εμβοές»

Η έκθεση σε δυνατούς θορύβους είναι μία πιθανή αιτία εμφάνισης εμβοών. Σαφώς, υπάρχουν πολλές περισσότερες αιτίες. H βαρηκοΐα, κάποιες παθήσεις του αυτιού όπως η Νόσος Meniere, αλλά και άλλες παθήσεις μπορεί να φέρουν ως σύμπτωμα τις εμβοές. Φυσικά, η έκθεση σε δυνατούς θορύβους (μουσική, μηχανήματα, κρότους) είναι επιβλαβής για την ακοή γενικότερα.

Share this post