Κλείστε Ραντεβού:

2310 24 22 24
O Ρόλος του Ακοοπροθετιστή

Η βαρηκοΐα είναι από τις πλέον πιο ραγδαία αυξανόμενες χρόνιες παθήσεις παγκοσμίως. Οι περισσότεροι συγχέουν τη μείωση της ακουστικής οξύτητας με τη μείωση της έντασης ακοής αλλά το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η μείωση της διάκρισης των λέξεων.

Ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης της βαρηκοΐας σήμερα είναι η αποκατάσταση της ακουστικής ικανότητας μέσω ακουστικών βαρηκοΐας. Αυτό σημαίνει ότι προορίζονται για την “επαναφορά” της ακουστότητας ενός βαρήκοου στα επίπεδα ακοής του μέσου ανθρώπου. Δεν αποτελούν θεραπευτικά μέσα. Πάντα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι στηρίζουμε την ακοή μας σε ένα “μηχάνημα”.

Υπεύθυνος για τη διαδικασία O Ακοοπροθετιστής σας.

Ας δούμε λοιπόν ποιος είναι O Ρόλος του Ακοοπροθετιστή μας.

Η πρώτη και κύρια ευθύνη του ακοοπροθετιστή είναι η σωστή επιλογή του ακουστικού βαρηκοΐας για το βαρήκοο άτομο με βάση τις ανάγκες του.

Αξιολογώντας και ιεραρχώντας τις ανάγκες ενός βαρήκοου, σίγουρα ξεκινάμε από την αξιολόγηση της ακοής του. Τι μορφή βαρηκοΐας έχουμε και σε ποιο επίπεδο είναι (mild, moderate, severe, profound); Στη συνέχεια εξετάζουμε τις υπόλοιπες παραμέτρους. Ηλικία, κινητική ευχέρεια, μέγεθος ακουστικού πόρου, κοινωνική ζωή, και τελευταία την οικονομική του δυνατότητα.

Μετά την επιλογή του ακουστικού, και φυσικά την κατασκευή του κελύφους ή του εκμαγείου, ανάλογα τον τύπο του ακουστικού, ακολουθεί το δεύτερο σημείο στο πεδίο ευθύνης του ακοοπροθετιστή, ίσως και το πιο σημαντικό, που είναι η σωστή ρύθμιση του ακουστικού βαρηκοΐας. Τα συνήθη ακοολογικά πρωτόκολλα που ακολουθούνται για τη σωστή ρύθμιση ενός ακουστικού βαρηκοΐας, περιλαμβάνουν εξειδικευμένες μετρήσεις (Ακοομετρία, Verification με REM, Speech Mapping, κτλ.), καθώς και μια περίοδο προσαρμογής τουλάχιστον 3 εβδομάδων για αρχάριους χρήστες ακουστικών βαρηκοΐας, με σταδιακή χρήση και σταδιακά αυξανόμενη απόδοση ακουστικού.

Τα περισσότερα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας εμπεριέχουν ειδικά λογισμικά αυτόματης προσαρμογής και εγκλιματισμού του βαρήκοου, παρόλα αυτά όμως για να λειτουργήσουν χρειάζονται σωστό προγραμματισμό και γνώση των αντίστοιχων πρωτοκόλλων προσαρμογής, καθώς επίσης και εποπτεία από τον ακοοπροθετιστή σε κάθε στάδιο προσαρμογής ώστε να διορθώνονται οποιεσδήποτε ατέλειες ή αστοχίες της αρχικής ρύθμισης.

Το συνηθέστερο λάθος που γίνεται από ακοοπροθετιστές, είναι ότι υποκύπτουν στις απαιτήσεις των βαρήκοων για αθέατα ακουστικά βαρηκοΐας χωρίς να μπορούν αυτά να καλύψουν τη βαρηκοΐα τους, ή να είναι οριακά για αυτήν. Γενικά σε μεγάλου βαθμού βαρηκοΐες αποφεύγουμε να βάζουμε ενδοωτιαία ακουστικά βαρηκοΐας εκτός από περιπτώσεις οριακής κάλυψης μεν αλλά εφαρμογής δύο ακουστικών βαρηκοΐας δε. Η αμφίπλευρη εφαρμογή πάντα μας δίνει πλεονεκτήματα ένα εκ των οποίων είναι η ανάγκη για χαμηλότερη ρύθμιση του κάθε ακουστικού. Ένας άλλος λόγος που αποφεύγουμε την χρήση ενδοωτιαίων ακουστικών σε υψηλές βαρηκοΐες είναι γιατί θέλουμε πάντα να έχουμε προοπτική στην εφαρμογή μας ώστε να μπορούμε να καλύψουμε μελλοντικές επιδεινώσεις της ακοής σε φυσιολογικά πλαίσια. 

Εν ολίγοις, η διαδικασία συζήτησης, αξιολόγησης, επιλογής ακουστικού, μέτρησης, δοκιμής και τελικής εφαρμογής μπορεί να διαρκέσει περίπου 1-2  ώρες, γι’ αυτό καλό είναι πάντα να κλείνουμε ραντεβού με τον ακοοπροθετιστή μας, και μετά την πρώτη εφαρμογή η συνήθης διάρκεια μέχρις ότου να έχουμε τα πλήρη αποτελέσματα της εφαρμογής μπορεί να φτάσει έως και τις 90 μέρες (περίοδος προσαρμογής).

Σχετικά Άρθρα

Βαρηκοΐα σε Όλες τις Ηλικίες

Η βαρηκοΐα είναι μια πάθηση των αυτιών, η οποία συναντάται σε όλες τις ηλικίες, σε ηλικιωμένα άτομα…
Βαρηκοΐα σε Όλες τις Ηλικίες

Ακουστικά Βαρηκοΐας Unitron

Εμπιστευθείτε τα κορυφαία Ακουστικά Βαρηκοΐας UnitronΗ εταιρεία Ακουστικά Βαρηκοΐας Unitron είναι μια από τις κορυφαίες…
Ακουστικά Βαρηκοΐας Unitron

Απώλεια ακοής: Πώς συνδέεται με το Αλτσχάιμερ

Η 21η Σεπτεμβρίου έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών…
Απώλεια ακοής: Πώς συνδέεται με το Αλτσχάιμερ