Συχνές ερωτήσεις

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Οι απαντήσεις μας στις συχνότερες ερωτήσεις που δεχόμαστε σχετικά με την ακοή και τα ακουστικά βαρηκοΐας.

Ενώ η απώλεια ακοής δεν είναι αναστρέψιμη, οι αιτίες που οφείλονται σε αυτή μπορούν να προληφθούν. Οποιαδήποτε αντιμετώπιση της απώλειας ακοής σας αρχίζει με μια αξιολόγηση της από έναν γιατρό ή έναν επαγγελματία ακοοπροθετιστή.

Μόλις μάθετε το είδος και το μέγεθος της απώλειας της ακοής σας, θα είστε σε θέση να λάβετε τις αποφάσεις σας για την αντιμετώπισή της. Μία μορφή αντιμετώπισης του προβλήματος αποτελούν τα ακουστικά βαρηκοΐας, τα οποία επαναφέρουν περίπου σε φυσιολογικά επίπεδα την ακοή μας.

Το αντίθετο, η βαρηκοΐα δεν έχει να κάνει καθόλου με την ηλικία του ατόμου. Υπάρχουν μωρά που γεννιούνται βαρήκοα, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με βαρηκοΐα βρίσκεται μεταξύ των 45 και 65 ετών ζωής.

Σύμφωνα με έρευνες, περίπου ένας στους 10 ανθρώπους πάσχει από βαρηκοΐα και μόνο το 37% περίπου είναι ηλικίας άνω των 65 ετών.

Ένα ακουστικό βαρηκοΐας μπορεί να δυναμώσει, στην απαιτούμενη ένταση, συχνότητες τις οποίες αδυνατείτε να ακούσετε, να προσδώσει ευκρίνεια και καθαρότητα στην ομιλία, να σας βοηθήσει να ακούσετε καλύτερα την ίδια σας την ομιλία, να σας βοηθήσει αποτελεσματικά στην καθημερινή σας ζωή.

Είναι προφανές πως ένα ακουστικό βαρηκοΐας δεν μπορεί να σας επαναφέρει την φυσιολογική ακοή. Παράλληλα, δεν μπορεί να μετατρέψει παραμορφωμένους ήχους σε καθαρό ήχο καθώς και να σας επιτρέψει να ακούτε μόνο ότι ήχους εσείς επιθυμείτε.

Ο ήχος εισέρχεται από το περιβάλλον μέσω ενός ανοίγματος στο ακουστικό βαρηκοΐας και συλλαμβάνεται από το μικρόφωνο. Μέσω ενός ή πολλών ενισχυτών ήχου, ο ήχος ενισχύεται και στην συνέχεια εξέρχεται από το ακουστικό και εισέρχεται στον ακουστικό πόρο. Το ακουστικό βαρηκοΐας τροφοδοτείται μέσω μιας πολύ μικρής μπαταρίας.

Ως ηλεκτρονικές συσκευές τα ακουστικά θεωρητικά διαρκούν για πάντα. Πρακτικά, η διάρκεια ζωής ενός ακουστικού εξαρτάται τόσο από την ποιότητα κατασκευής του όσο και από την σωστή συντήρησή του. Ο κύκλος ζωής ενός ακουστικού βαρηκοΐας με σωστή συντήρηση είναι τυπικά από τέσσερα έως έξι χρόνια.

Αυτό εξαρτάται καθαρά από τις ανάγκες της καθημερινότητας και του τρόπου ζωής που διάγετε. Μιας και κάθε άνθρωπος διαθέτει 2 αυτιά, είναι σωστό να φοράτε 2 ακουστικά, ένα στο κάθε αυτί σας, ώστε να ακούτε φυσιολογικά ήχους που προέρχονται και από τις δύο πλευρές του περιβάλλοντός σας.

Ωστόσο, εάν οι ανάγκες σας ικανοποιούνται και με την χρήση ενός ακουστικού, μπορείτε φυσικά να συμβιβασθείτε και με ένα ακουστικό.

Ποτέ μην αγοράζετε ακουστικό βαρηκοΐας από πλανόδιους πωλητές ή από ραδιο-τηλεοπτικές διαφημίσεις, διότι δεν μπορείτε να γνωρίζετε ακριβώς την ποιότητα κατασκευής του προϊόντος.

Πάντα να προσέχετε να αγοράσετε το ακουστικό σας από κατάστημα με αριθμό αναγνώρισης CE.

Καλό είναι, στα ραντεβού σας για την επιλογή ακουστικού να έχετε μαζί σας έναν συγγενή ώστε να προσδιοριστούν καλύτερα οι ανάγκες σας και το κατά πόσο παρεμβαίνει η απώλεια ακοής σας στην καθημερινή σας ζωή.

Σε περίπτωση που το ακουστικό σας σταματήσει να λειτουργεί, παρουσιάσει βλάβη ή αρχίσει να σφυρίζει επικοινωνήστε αμέσως με τον ακοοπροθετιστή σας. Σοφό είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο με τις εμπειρίες σας κατά τη χρήση του ακουστικού, ώστε να βοηθήσουν τον ακοοπροθετιστή σας στην επόμενή σας επίσκεψη.

Ο ΕΟΠΥΥ χορηγεί το ποσό των 450 ευρώ κάθε 4 χρόνια για αγορά ακουστικού βαρηκοΐας. 

Τι είναι κοχλιακό εμφύτευμα; Και πως λειτουργεί;

Το κοχλιακό εμφύτευμα είναι μια ηλεκτρονική συσκευή, η οποία προσφέρει ακοή στα άτομα που πάσχουν από υψηλή βαρηκοΐα ή έχουν χάσει την ακοή τους εξαιτίας κάποιου τραύματος.Το εμφύτευμα είναι κατάλληλο επίσης, για παιδιά με κώφωση και δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς ανθρώπους να βιώσουν την ακρόαση για πρώτη φορά.

Πως λειτουργεί;

Το κοχλιακό εμφύτευμα είναι μια συσκευή υψηλής τεχνολογίας και έρχεται να αντικαταστήσει τα κατεστραμμένα ή νεκρά τριχωτά κύτταρα του κοχλία, ερεθίζοντας άμεσα το ηχητικό νεύρο. Τα σήματα διαβιβάζονται από το ακουστικό νεύρο στον εγκέφαλο και μετατρέπονται σε ήχους.

Τι είναι η αμφίπλευρη εμφύτευση;

Είναι λογικό να ακούμε καλύτερα με δύο αυτιά παρά με το ένα, επομένως η αμφίπλευρη εμφύτευση κοχλιακών εμφυτευμάτων και στα δύο αυτιά παρέχει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων όπως • Ακούτε καλύτερα σε περιβάλλον με θόρυβο • Συλλαμβάνεται πιο εύκολα την προέλευση του ήχου • Ξεχωρίζετε πιο εύκολα την ομιλία και ακούτε πιο καθαρά • Η ποιότητα του ήχου αναβαθμίζεται και ο ήχος είναι πιο φυσικός και έντονος • Δεν χρειάζεται πλέον να καθίσετε μπροστά όταν πάτε κάπου ( π.χ εκκλησία, θέατρο κ.λ.π) για να ακούτε, επειδή το εμφύτευμα εντοπίζει την κατεύθυνση του ήχου όπου και να καθίσετε.

Μοιραστείτε το