Πρόληψη ακουστικής ικανότητας

Η ακοή είναι μία αίσθηση τόσο απαραίτητη όσο και οι υπόλοιπες που διαθέτει κάθε άνθρωπος. Κόρνες οχημάτων, βόμβος ηλεκτρικών εργαλείων, ραδιόφωνα στη διαπασών. Ανεξάρτητα από το πού εργάζεστε ή ζείτε, εκτίθεστε κατά πάσα πιθανότητα σε κάποιο βαθμό ηχορύπανσης. Η μακροχρόνια έκθεση σε δυνατούς θορύβους, όπως οι παραπάνω, μπορεί να βλάψουν σημαντικά την ακοή.

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δε συνειδητοποιούν τη βλάβη που συμβαίνει έως ότου είναι πολύ αργά, λόγω του ότι εξελίσσεται σταδιακά και με το πέρασμα του χρόνου. Ωστόσο, η απώλεια ακοής μπορεί να προληφθεί αποτελεσματικά με τους παρακάτω τρόπους:

  • Αποφυγή ήχων που προκαλούν πόνο, εμβοή (βουητό) στα αυτιά.
  • Αποφυγή ήχων που προκαλούν προσωρινή απώλεια της ακοής ή είναι στρεσογόνοι.
  • Στις εξόδους σε νυχτερινά μαγαζιά, δε πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρχει πολύωρη παραμονή δίπλα ή πολύ κοντά στο ηχείο.
  • Αποφυγή ή μείωση της συχνότητας κυνηγιού. Η πιο κοινή αιτία απώλειας της ακοής είναι από την εκπυρσοκρότηση όπλου, από τη μεριά που το κρατάει ο σκοπευτής. Εναλλακτικά, η χρήση ειδικών προστατευτικών στα αυτιά μπορεί να είναι ένα μέτρο αντιμετώπισης του μεγέθους της απώλειας της ακοής.
  • Όσοι εκτίθενται σε τακτική βάση σε δυνατούς θορύβους, θα πρέπει να κάνουν χρήση ωτοασπίδων και να ελέγχουν τακτικά την ακοή τους στο γιατρό για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, η οποία μπορεί να προλάβει ενδεχόμενα σοβαρά προβλήματα ακοής.
  • Επαγγελματίες που εκτίθενται σε δυνατούς θορύβους εξαιτίας της φύσεως της εργασίας τους, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν προστατευτικά μέσα από τον εργοδότη για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αν πάσχετε από μη θεραπεύσιμη απώλεια ακοής, μπορεί να νιώθετε απομονωμένοι και απογοητευμένοι σαν να χάνετε μέρος της ζωής σας. Οι γύρω σας μπορεί επίσης να νιώθουν απογοήτευση. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι. Περίπου 1 στους 10 ανθρώπους παρουσιάζει απώλεια ακοής κάποιου βαθμού. Ευτυχώς το 90% περίπου αυτών των ανθρώπων μπορούν να επωφεληθούν από τη χρήση των ακουστικών βαρηκοΐας.

Κλείστε το ραντεβού σας για την αξιολόγηση της ακοής σας εδώ.

Μοιραστείτε το