Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης κατά του Θορύβου

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης κατά του Θορύβου

Η τελευταία Τετάρτη του Απριλίου έχει θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης κατά του Θορύβου.

Η ευαισθητοποίηση κατά του θορύβου ξεκινά από την προσπάθεια αποφυγής άσκοπης δημιουργίας θορύβου αλλά και λήψης προστατευτικών μέτρων για την αντιμετώπισή του. Η νομοθεσία κάθε χώρας έχει θεσπίσει ανώτατα όρια θορύβου στα καταστήματα με μουσική και στη βιομηχανία, τα οποία όμως συχνά παραβιάζονται. Αλλά και όλοι μας αποτελούμε πηγές θορύβου και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το θόρυβο που παράγουμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Ο θόρυβος μπορεί να στοιχίσει πολλά περισσότερα από την ακοή μας. Είναι και επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι ο ενοχλητικός και ανεπιθύμητος θόρυβος επηρεάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά. Το στρες, η μειωμένη απόδοση σε μια δραστηριότητα, η μειωμένη σχολική επίδοση, η κόπωση, οι πονοκέφαλοι, η ναυτία, οι δυσκολίες στον ύπνο είναι συμπτώματα που συνδέονται με την έκθεση σε θορύβους. Συνεπώς, όταν καταφέρνουμε να μειώσουμε, ή ακόμα και να εκμηδενίσουμε, την έκθεσή μας σε θορύβους, αυτομάτως βελτιώνεται η ζωή μας κι η διάθεσή μας. Κάτι που συνεπάγεται μεγαλύτερη παραγωγικότητα και λιγότερο στρες.

Ίσως, εύλογα, να αναρωτιέσαι πώς μπορείς να “αποφύγεις” την ηχορύπανση. Ειδικά εάν ζεις σε περιοχή με πολύ θόρυβο.

Το πρώτο βήμα που μπορείς να κάνεις για να εξασφαλίσεις περισσότερη ησυχία στο σπίτι, είναι να επενδύσεις σε σύγχρονες οικιακές συσκευές όπως ψυγείο, πλυντήριο ρούχων ή κλιματιστικό που παράγουν λιγότερο θόρυβο απ’ ότι οι συσκευές παλιότερης τεχνολογίας.

Το δεύτερο και το κυριότερο είναι η ενημέρωση σχετικά με την προστασία της ακοής. Οι επιπτώσεις του θορύβου στην ακοή αλλά και γενικότερα στην υγεία μπορούν να ελαχιστοποιηθούν φορώντας προστατευτικά, όπως ωτοασπίδες

Δίχως αμφιβολία, η ακουστική άνεση συμβάλλει σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής!

Για την αξιολόγηση της ακοής σας καλέστε μας στο 2310 24 22 24 ή επισκεφθείτε το κέντρο ακοής μας.

Share this post