Παγκόσμια Ημέρα Ακοής 2024

Παγκόσμια Ημέρα Ακοής 2024

Η 3η Μαρτίου κάθε χρόνου έχει καθοριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής και αφορά την πρόληψη, τη διάγνωση και την αποκατάσταση της βαρηκοΐας καθώς επίσης και την ευαισθητοποίηση για την προστασία της ακοής.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν επελέγη τυχαία, αλλά επειδή μοιάζει οπτικά με τα δύο αυτιά του ανθρώπου 3.3 !

Εάν ανησυχείτε ότι εσείς, κάποιο μέλος της οικογένειάς σας ή κάποιος φίλος σας μπορεί να έχει απώλεια ακοής, τότε παρατηρείστε αν παρουσιάζει μια ή περισσότερες από τις παρακάτω ενδείξεις:

• Δυσκολεύεται να κατανοήσει τους συνομιλητές του και τους ζητά επανειλημμένα να επαναλάβουν αυτά που είπαν ή να μιλούν πιο δυνατά
• Δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τηλεόραση ή να ακούσει ραδιόφωνο σε φυσιολογική ένταση
• Αρνείται ότι έχει απώλεια ακοής και κατηγορεί τους άλλους ότι μουρμουρίζουν ή ότι μιλούν χαμηλόφωνα
• Έχει εμβοές (βουητό/σφύριγμα) στο ένα ή και στα δύο αυτιά
• Αποφεύγει τις  κοινωνικές δραστηριότητες και τις συζητήσεις
• Προσπαθεί να ελέγξει τις συνομιλίες με το να μιλά αυτός περισσότερο

Αν εντοπίσετε μία ή περισσότερες από τις παραπάνω ενδείξεις, τότε συμβουλέψτε το άτομο αυτό να επισκεφθεί ένα κέντρο ακοής ή έναν ΩΡΛ για την αξιολόγηση της ακοής του. Κάνοντας τις απαραίτητες μετρήσεις, θα του προταθούν λύσεις για την αποκατάσταση της ακοής του.

Η συγκεκριμένη ημέρα είναι εξίσου σημαντική και για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την πρόληψη. Η πρόληψη αφορά την αποφυγή πρώιμης πτώσης της ακοής λόγω καταπόνησης ή ακουστικού τραύματος. Σας συμβουλεύουμε να προστατεύετε την ακοή σας όταν βρίσκεστε σε θορυβώδη περιβάλλοντα φορώντας ωτοασπίδες.

Για την αξιολόγηση της ακοής σας καλέστε μας στο 2310 24 22 24 ή επισκεφθείτε το κέντρο ακοής μας.

Share this post