Πώς να βοηθήσετε κάποιον που έχει απώλεια ακοής

Πώς να βοηθήσετε κάποιον που έχει απώλεια ακοής

Όταν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο αντιμετωπίζει απώλεια ακοής, δεν είναι δύσκολο μόνο για το ίδιο αλλά επηρεάζει και τη δική σας καθημερινότητα. Η απώλεια ακοής αποτελεί μια κοινή πάθηση που επηρεάζει μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων καθώς μεγαλώνουν ή ακόμη και αιφνίδια λόγω κάποιου τραυματισμού ή κάποιας άλλης πάθησης. Μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητική και συχνά οδηγεί τα βαρήκοα άτομα στην απομόνωση, γεγονός δύσκολο για τους ίδιους αλλά και για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Με υπομονή, κατανόηση και στήριξη μπορείτε πραγματικά να διευκολύνετε την καθημερινότητα ενός βαρήκοου ατόμου, ώστε να απολαμβάνει τη ζωή με τους δικούς του όρους.

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι σωστοί τρόποι να επικοινωνήσουμε και να βοηθήσουμε ένα βαρήκοο άτομο χωρίς να το φέρουμε σε δύσκολη θέση;

Να είστε υποστηρικτικοί.

Ένα άτομο χρειάζεται χρόνο από τη στιγμή που ανακαλύπτει ότι αντιμετωπίζει δυσκολία στην ακοή μέχρι τη στιγμή που αποφασίζει να αγοράσει ακουστικά βαρηκοΐας. Αναπτύξτε μεταξύ σας νέους τρόπους επικοινωνίας ή βοηθήστε το με το να είστε μαζί του σε όλο αυτό το ταξίδι του. Όταν συζητάτε, εύκολα οδηγείστε στο σημείο να φωνάζετε και να επαναλαμβάνετε συνεχώς τα λόγια σας, με τον ίδιο όμως τρόπο. Θυμηθείτε ότι δε μπορεί να σας ακούσει όπως ένας άνθρωπος με φυσιολογική ακοή, επειδή έχει χάσει κάποιες συχνότητες. Δείξτε υπομονή και προσπαθήστε να αναδιατυπώσετε τα λόγια σας μιλώντας πιο αργά και καθαρά.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας έχουν φτιαχτεί για να διευκολύνουν την επικοινωνία στα άτομα με απώλεια ακοής. Επομένως, είναι σημαντικό να βοηθήσετε τα άτομα αυτά να καταλάβουν πως το να τα φορούν σε κάθε τους συνομιλία μόνο θετικό μπορεί να είναι για τους ίδιους και για εσάς. Για αυτό λοιπόν, καλό θα ήταν να ακολουθείται μια τακτική που να στοχεύει στην ανάδειξη των θετικών αποτελεσμάτων που έχουν τα ακουστικά βαρηκοΐας στη ζωή του, αντί να τονίζεται το πρόβλημα της απώλειας ακοής.

Όπως έχει φανεί, η απώλεια ακοής μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία και την ασφάλειά τους. Η ακοή επηρεάζει καθημερινές συνήθειες, όπως την οδήγηση, μια απλή βόλτα στα μαγαζιά ή τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς υπάρχει αδυναμία αποτελεσματικής επικοινωνίας.

Η δυσκολία στην επικοινωνία οδηγεί σε κοινωνική απομόνωση, αίσθημα αδυναμίας και κατάθλιψη. Κάντε και εσείς οι ίδιοι μια έρευνα όσον αφορά την απώλεια ακοής και τα ακουστικά βαρηκοΐας . Όσο περισσότερα γνωρίζετε για την απώλεια ακοής, τόσο καλύτερα θα μπορέσετε να βοηθήσετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα που την αντιμετωπίζουν.

Αναφέρετε το οφέλη για την υγεία και δώστε τους και παραδείγματα από άτομα που γνωρίζετε ότι μπήκαν στη διαδικασία αυτή και είδαν τη ζωή τους να βελτιώνεται.

Να είστε συμπονετικοί και στοργικοί.

Δώστε τους να καταλάβουν, ότι θέλετε να λάβουν βοήθεια επειδή θέλετε μια καλύτερη και πιο ποιοτική ζωή για αυτούς. Δείξτε υπομονή και κατανόηση. Προσφέρετε πάντα τη βοήθειά σας και προτείνετε έξυπνες λύσεις που να τους εξυπηρετούν στην καθημερινότητά τους. Είναι εξίσου σημαντικό να παραμένετε θετικοί και αισιόδοξοι, όταν αγαπημένα σας πρόσωπα αντιμετωπίζουν απώλεια ακοής. Θυμηθείτε να τα ενθαρρύνετε να συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες, να συνεχίζουν τη ζωή τους και πάντα να έχουν στο μυαλό πως η βαρηκοΐα δεν είναι αυτή που τους ορίζει ως ανθρώπους.

Συνεργαστείτε μαζί τους για την εύρεση των κατάλληλων ακουστικών.

Εάν ένα αγαπημένο σας πρόσωπο έχει συμπτώματα απώλειας ακοής, ενθαρρύνετέ το να ζητήσει βοήθεια από έναν ειδικό. Μην αφήνετε να παραβλέπει τα συμπτώματα της πάθησης και να αφήνει τα χρόνια να περνάνε μέχρι να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο η ακοή του. Εδώ ισχύει ο κανόνας «όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα». Είναι σημαντικό να μιλάτε ευθέως σχετικά με την απώλεια ακοής. Αναλάβετε να προγραμματίσετε εσείς την πρώτη συνάντηση με έναν ακοοπροθετιστή. Ο ακοοπροθετιστής θα πρέπει αρχικά να δει το ακοόγραμμα του ασθενή ή να κάνει ο ίδιος τη μέτρηση, εάν δεν υπάρχει ήδη διαθέσιμο. Στη συνέχεια θα κάνει ερωτήσεις αναφορικά με τον τρόπο ζωής του ασθενή, τα ενδιαφέροντα και τις συνήθειές του. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, καθώς οι απαντήσεις θα βοηθήσουν ώστε η λύση που θα προταθεί να είναι διαμορφωμένη ειδικά για τις ανάγκες του.

Η εύρεση των κατάλληλων ακουστικών μπορεί να είναι μια διαδικασία που για τον ίδιο το βαρήκοο είναι αρχικά αποθαρρυντική λόγω του ότι παραδέχεται τη δυσκολία που αντιμετωπίζει. Βρείτε έναν επαγγελματία και προσφερθείτε να τον συνοδεύσετε στο ραντεβού που θα κλείσετε. Είναι πολύ χρήσιμη η ύπαρξη ενός συγγενικού προσώπου κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής, καθώς θα υπάρχουν πολλές πληροφορίες που πρέπει να αφομοιωθούν, ενώ ταυτόχρονα θα μπορέσετε να δείτε τα αποτελέσματα μιας τέτοιας αγοράς και εσείς οι ίδιοι. Επίσης, είναι σημαντικό να έχει δίπλα του μια γνώριμη φωνή ώστε να καταλάβει άμεσα τη διαφορά στη μεταξύ σας συνομιλία.

Περάστε μαζί την περίοδο προσαρμογής.

Η προσαρμογή του εγκεφάλου στους νέους ήχους και η εξοικείωση με τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι μια διαδικασία που χρειάζεται κάποιες μέρες ώστε να έρθει το τελικό αποτέλεσμα. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν ότι υπάρχει περίοδος προσαρμογής και με τη δική σας υποστήριξη και ενθάρρυνση, τα αγαπημένα σας πρόσωπα μπορούν να μάθουν να τα χειρίζονται άψογα και να απολαμβάνουν τα οφέλη που τους προσφέρουν.

Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να τους θυμίζετε πόσο βοηθητική είναι η χρήση τους και ότι φορώντας τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να απολαύσουν ξανά ήχους και συνομιλίες που πιθανόν είχαν πολύ καιρό να ακούσουν με ευκολία.

Κλείστε εδώ το ραντεβού σας ώστε να βρούμε μαζί την κατάλληλη λύση για το αγαπημένο σας πρόσωπο.

Μοιραστείτε το