Γιατί 2 ακουστικά είναι καλύτερα από 1;

Γιατί 2 ακουστικά είναι καλύτερα από 1;

Εάν είστε έτοιμοι να προχωρήσετε στην αγορά ακουστικών βαρηκοΐας, μπορεί να έχετε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία. Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δέχονται οι ακοολόγοι και ακοοπροθετιστές είναι εάν είναι απαραίτητη η εφαρμογή δύο ακουστικών βαρηκοΐας, δηλαδή αν δύο ακουστικά είναι καλύτερα από ένα. Η σύντομη απάντηση: ένα ηχηρό «ναι». Είναι σημαντικό στο άτομο με την απώλεια της ακοής να δοθεί η ευκαιρία να βιώσει αμφοτερόπλευρη ενίσχυση, δηλαδή δύο ακουστικά, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση. Όπως όταν έχοντας προβλήματα όρασης το αντιμετωπίζουμε με ένα ζευγάρι γυαλιά, είναι λογικό ότι η απώλεια ακοής πρέπει να αντιμετωπίζεται αντίστοιχα με ζευγάρι ακουστικών βαρηκοΐας.

Παρακάτω θα δούμε λοιπόν γιατί δύο ακουστικά βαρηκοΐας είναι καλύτερα από ένα:

 • Καλύτερη κατανόηση του λόγου. Φορώντας δύο ακουστικά αντί για ένα, η επιλεκτική ακρόαση είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί. Αυτό σημαίνει ότι το μυαλό σας μπορεί να επικεντρωθεί στη συζήτηση που θέλετε να ακούσετε. Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που φορούν δύο ακουστικά βαρηκοΐας κατανοούν την ομιλία και την συζήτηση σημαντικά καλύτερα από τα άτομα που φορούν ένα ακουστικό βαρηκοΐας.
 • Καλύτερη κατανόηση σε ομαδικές και θορυβώδεις καταστάσεις. Η ευκρίνεια της ομιλίας είναι βελτιωμένη σε δύσκολες καταστάσεις ακρόασης φορώντας δύο ακουστικά βαρηκοΐας.
 • Καλύτερη δυνατότητα να αντιληφθείτε την κατεύθυνση του ήχου. Αυτό ονομάζεται τοπικός προσδιορισμός του ήχου. Σε μια κοινωνική συγκέντρωση, για παράδειγμα, ο τοπικός προσδιορισμός σάς επιτρέπει να ακούτε από ποια κατεύθυνση και ποιο σημείο ακριβώς μιλά κάποιος σε εσάς. Επίσης, σας βοηθά να προσδιοριστεί από ποια κατεύθυνση πραγματοποιείται π.χ. η κυκλοφορία ενός οχήματος, ή όταν τα παιδιά ή τα εγγόνια σας παίζουν. Με απλά λόγια, ο τοπικός προσδιορισμός του ήχου, έχει σαν αποτέλεσμα την καλύτερη ανίχνευση των ήχων, δηλαδή από πού έρχονται οι ήχοι σε κάθε κατάσταση.
 • Καλύτερη ποιότητα ήχου. Όταν ακούτε ένα στερεοφωνικό σύστημα, χρησιμοποιείτε τα δύο ηχεία για να πάρετε την πιο καθαρή, πιο φυσική ποιότητα ήχου. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και στην περίπτωση των ακουστικών βαρηκοΐας. Φορώντας δύο ακουστικά, θα διευρύνετε το φάσμα της ακοή σας από 180 μοίρες που υποδέχεστε με ένα μόνο όργανο, σε 360. Το μεγαλύτερο φάσμα παρέχει μια καλύτερη αίσθηση της ισορροπίας και της ποιότητας του ήχου.
 • Ομαλότερη ποιότητα του ήχου. Το να φοράς δύο ακουστικά βαρηκοΐας, γενικά, απαιτεί λιγότερη ενίσχυση-ένταση από ό,τι ένα. Η ανάγκη για λιγότερη ενίσχυση σημαίνει μικρότερη παραμόρφωση και καλύτερη αναπαραγωγή του ενισχυμένου ήχου.
 • Ευρύτερο ακουστικό φάσμα. Ένα άτομο μπορεί να ακούσει ήχους από μία επιπλέον απόσταση, χρησιμοποιώντας και τα δύο αυτιά, και όχι μόνο το ένα. Μια φωνή που μόλις και μετά βίας ακούγεται στα 3 μέτρα με ένα αυτί, μπορεί να ακουστεί μέχρι τα 12 μέτρα με δύο αυτιά.
 • Καλύτεροι ήχοι αναγνώρισης. Συχνά, μόνο με ένα ακουστικό βαρηκοΐας, πολλοί θόρυβοι και λόγια ακούγονται τα ίδια, με αποτέλεσμα να συγχέονται. Αλλά με δύο ακουστικά, όπως και με τα δύο αυτιά, οι ήχοι είναι σαφώς ευκολότερα διακριτοί.
 • Διατηρούνται και τα δύο αυτιά δραστηριοποιημένα, με ενδεχόμενη μικρότερη επιδείνωση στην απώλεια της ακοής. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν υπάρχει ένα μόνο ακουστικό βαρηκοΐας, το γυμνό αυτί (δηλαδή το αυτί χωρίς ακουστικό βαρηκοΐας) τείνει να χάνει την ικανότητά του να ακούει και να καταλαβαίνει. Αυτό καλείται κλινικά ως «ακουστικό φαινόμενο στέρησης». Φορώντας δύο ακουστικά, διατηρούνται και τα δύο αυτιά ενεργά.
 • Η ακοή είναι λιγότερο κουραστική και το άκουσμα πιο ευχάριστο. Οι περισσότεροι χρήστες δύο ακουστικών σημειώνουν ότι το να ακούν και να συμμετέχουν στη συζήτηση είναι πιο ευχάριστο με δύο μέσα, αντί για ένα μόνο. Αυτό συμβαίνει επειδή δε χρειάζεται να αγκομαχήσουν για να ακούσουν με το καλύτερο αυτί. Έτσι, η ακρόαση με διπλή εφαρμογή κάνει τις συνομιλίες πιο ξεκούραστες.
 • Αίσθηση ισορροπημένης ακρόασης. Η αμφοτερόπλευρη εφαρμογή ακουστικών έχει ως αποτέλεσμα η ακρόαση να δίνει την αίσθηση της ισόρροπης λήψης ήχου, που είναι επίσης γνωστή και ως στερεοφωνική απόδοση, εν αντιθέσει με τη μονοφωνική ακοή που δημιουργεί μια ασυνήθιστη αίσθηση των ήχων, ακούγοντάς τους σε άλλο επίπεδο ισχύος από το ένα αυτί και σε διαφορετικό από το άλλο αυτί.
 • Μείωση εμβοών. Περίπου 50% των ατόμων με εμβοές (βουητά) δηλώνουν τη βελτίωση ή την εξάλειψη τους, φορώντας δύο ακουστικά. Εάν ένα άτομο με εμβοές φοράει ένα ακουστικό βαρηκοΐας στο ένα αυτί, θα εξακολουθούν να υπάρχουν εμβοές στο αυτί που δεν φοράει ακουστικό βαρηκοΐας.

Συμπέρασμα

Όπως ακριβώς χρησιμοποιείτε και τα δύο μάτια για να δείτε καθαρά, θα πρέπει να έχετε και δύο αυτιά που να ακούν καθαρά. Πριν αποφασίσετε για ένα ακουστικό βαρηκοΐας, δοκιμάστε δύο. Ο επαγγελματίας ακοοπροθετιστής σας μπορεί να αποδείξει και σε εσάς τα πλεονέκτημα της διπλής εφαρμογής, είτε μέσω των ακουστικών κατά τη διάρκεια της δοκιμής, είτε δίνοντάς σας παραδείγματα από την καθημερινότητά σας, που θα αποδεικνύουν τα παραπάνω. Αποφασίστε το καλύτερο για τον εαυτό σας!

Κλείστε το ραντεβού σας για δοκιμή ακουστικών βαρηκοΐας εδώ.

Μοιραστείτε το