Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επιδότηση από τον ΕΟΠΥΥ

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επιδότηση από τον ΕΟΠΥΥ

Όλοι οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ακουστικά βαρηκοΐας με επιδότηση από τον ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για μια απλή διαδικασία, την οποία μπορεί εύκολα να κάνει ο καθένας.

Ας δούμε βήμα-βήμα τι ακριβώς πρέπει να κάνετε:

1. Απευθυνθείτε σε νοσοκομείο, στο ΙΚΑ ή σε ιδιώτη ΩΡΛ συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να πάρετε γνωμάτευση (συνταγή) για την απώλεια ακοής σας και την ανάγκη να προμηθευτείτε ακουστικά βαρηκοΐας. Προσοχή! Η γνωμάτευση λήγει μετά από 1 μήνα.

2. Επισκεφθείτε το κέντρο ακοής μας, ώστε να βρούμε μαζί τα κατάλληλα ακουστικά βαρηκοΐας για εσάς. Με βάση το ακοόγραμμα και τις ανάγκες σας, ένας έμπειρος ακοοπροθετιστής θα σας καθοδηγήσει ώστε να προχωρήσετε στην αγορά των καταλληλότερων ακουστικών βαρηκοΐας για εσάς.

3. Εφόσον αποφασίσετε την αγορά, θα προσκομίσετε στο κέντρο ακοής μας τη γνωμάτευση του ΩΡΛ. Από το ποσό που θα κοστίζουν τα ακουστικά βαρηκοΐας που επιλέξατε, θα αφαιρεθεί το ποσό των 450€ και θα πληρώσετε μόνο το ποσό της συμμετοχής σας.

Σε περίπτωση μεγάλου βαθμού βαρηκοΐας άνω των 80dB και στα δυο αυτιά, συνταγογραφείται από τον ΩΡΛ και αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥY και δεύτερο ακουστικό (σύνολο 900€ επιδότηση για αγορά δυο ακουστικών βαρηκοΐας).

Η επιδότηση του ΕΟΠΥΥ ανανεώνεται κάθε τέσσερα χρόνια.

Πληροφορίες για παιδιά

Σε παιδιά μέχρι 16 ετών, τα ακουστικά βαρηκοΐας αντικαθίστανται κάθε χρόνο, με την προϋπόθεση ότι η βαρηκοΐα τους είναι πάνω από 50dB και επιδεινώνεται. Αυτό αποδεικνύεται με συγκριτικά ακοογράμματα. Ο ΕΟΠΥΥ χορηγεί το ποσό των 540€ για την αγορά ενός ακουστικού βαρηκοΐας ή 1080€ για την αγορά δυο ακουστικών βαρηκοΐας (για μεγάλου βαθμού βαρηκοΐα άνω των 80dB και στα δυο αυτιά).

Το βαρήκοο παιδί σχολικής ηλικίας (5-16 ετών), εκτός της επιδότησης του ΕΟΠΥΥ, δικαιούται επιπλέον επιχορήγηση από το Υπουργείο Παιδείας. Το ποσό αυτό είναι έως 1.500€ για την αγορά ενός ακουστικού βαρηκοΐας ή έως 3.000€ για την αγορά δύο ακουστικών βαρηκοΐας (για μεγάλου βαθμού βαρηκοΐα άνω των 80dB και στα δυο αυτιά).

Συνεπώς, ένα παιδί σχολικής ηλικίας δικαιούται συνολικά έως 2040€ για την αγορά ενός ακουστικού ή έως 4080€ για την αγορά δυο ακουστικών.

Η επιδότηση του ΕΟΠΥΥ αφαιρείται εξ’ αρχής από το ποσό των ακουστικών που θα επιλέξετε από εμάς, ενώ η επιδότηση του Υπουργείου Παιδείας δίνεται πίσω στην οικογένεια του παιδιού από την Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αφού καταθέσουν οι γονείς τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα τους ζητηθούν.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε μας στο 2310 24 22 24 ή επισκεφθείτε το κέντρο ακοής μας.

Μοιραστείτε το