6 Τρικ για την Πρώτη Φορά που θα Φορέσετε Ακουστικά Βαρηκοΐας

6 Τρικ για την Πρώτη Φορά που θα Φορέσετε Ακουστικά Βαρηκοΐας

Για εκείνους που ζουν με απώλεια ακοής, ο εγκέφαλός τους συνηθίζει σταδιακά να λειτουργεί με την απουσία κάποιων ήχων. Τα ακουστικά βαρηκοΐας κάνουν εκείνους τους ήχους που είχαν χαθεί να ακούγονται και πάλι. Όταν τοποθετούνται ακουστικά βαρηκοΐας για πρώτη φορά, πολλοί παραπονιούνται ότι ακούν έναν μεταλλικό ήχο ή ότι νιώθουν δυσφορία -περίπου το 25% των νέων χρηστών πετάνε τα ακουστικά τους σε ένα συρτάρι και δεν τα χρησιμοποιούν ποτέ ξανά. Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος!

Παρακάτω σας δίνουμε μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν τον εγκέφαλό σας να προσαρμοστεί ευκολότερα στα ακουστικά βαρηκοΐας.

1. Ξεκινήστε να τα φοράτε σταδιακά
Χρησιμοποιήστε τα νέα βοηθήματα ακοής σας στο σπίτι για λίγες ώρες την ημέρα και σταδιακά αυξήστε τις ώρες μέχρι να καταλήξετε να τα φοράτε όλη την ημέρα. Είναι σημαντικό να τα φοράτε ακόμα και όταν βρίσκεστε σε περιβάλλον με ησυχία. Εάν κάποια στιγμή νιώσετε δυσφορία, μπορείτε να κάνετε ένα διάλλειμα αφαιρώντας τα και φορώντας τα ξανά μετά από λίγες ώρες. Χρειάζονται οπωσδήποτε από δύο εβδομάδες έως ένα μήνα για να ξαναρχίσετε να ζείτε αρμονικά με τους θορύβους του περιβάλλοντος.

2. Προσαρμοστείτε στη δική σας φωνή
Η φωνή σας μπορεί να σας ακούγεται παράξενα όταν φορέσετε ακουστικά βαρηκοΐας για πρώτη φορά. Αυτό δεν είναι καθόλου περίεργο, διότι τα βοηθήματα ακοής αλλάζουν τον τρόπο που ακούτε τον εαυτό σας. Ο ήχος δεν ταξιδεύει μέσω του αέρα πίσω στα αυτιά σας, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Αντίθετα, την ακούτε μέσα στο κεφάλι σας, όπως όταν έχετε ένα κρυολόγημα. Για να συνηθίσετε σε αυτόν το νέο ήχο, περάστε λίγο χρόνο μόνοι διαβάζοντας δυνατά μια εφημερίδα, ένα βιβλίο, ένα άρθρο κτλ. φορώντας τα ακουστικά βαρηκοΐας σας.

3. Ρυθμίστε ξανά την ένταση των ακουστικών (μαζί με τον ακοοπροθετιστή σας)
Τα βοηθήματα ακοής σας επιτρέπουν να ακούτε τους χαμηλούς ήχους, αλλά οι δυνατοί ήχοι θα πρέπει να είναι ακριβώς αυτό: δυνατοί αλλά όχι επώδυνα δυνατοί. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι οι δυνατοί ήχοι είναι συχνά επώδυνοι για τα αυτιά τους. Αν είστε σε αυτήν την ομάδα ανθρώπων, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε τον ακοοπροθετιστή σας, ο οποίος μπορεί να ρυθμίσει την ένταση του ήχου, έτσι ώστε οι δυνατοί ήχοι να είναι υποφερτοί, εξακολουθώντας όμως να ακούτε τους χαμηλούς ήχους.

4. Διορθώστε το σφύριγμα
Όταν υπάρχει διαρροή του ενισχυμένου ήχου έξω από το αυτί, διαπερνώντας το καλούπι που έχει φτιαχτεί στα μέτρα του αυτιού σας, το μικρόφωνο του ακουστικού τον συλλαμβάνει ξανά πίσω και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ακούγεται ένας ήχος σαν σφύριγμα. Αυτός ο ενοχλητικός θόρυβος, που ονομάζεται επιστροφή, δείχνει ότι το ακουστικό δεν έχει εφαρμόσει σωστά ή δεν έχει ρυθμιστεί σωστά ή ότι υπάρχει συσσώρευση κεριού στο κανάλι του αυτιού. Συμβουλευτείτε τον ακοοπροθετιστή σας για να ερευνήσει την αιτία.

5. Συνδέστε τους ήχους με τις λέξεις
Ακούγοντας και διαβάζοντας ταυτόχρονα επανεκπαιδεύετε το μυαλό σας να συνδέσει τους ήχους με τη γλώσσα. Τρεις απλοί τρόποι για να το κάνετε: α) Ενεργοποιήστε τους υπότιτλους της τηλεόρασής σας και παρακολουθήστε μια ταινία/σήριαλ με ανοιχτό τον ήχο διαβάζοντας ταυτόχρονα και τους υπότιτλους. β) Ακούστε ένα ηχογραφημένο βιβλίο, διαβάζοντάς το ταυτόχρονα σε έντυπη μορφή. γ) Ζητήστε από κάποιον να σας διαβάσει ένα άρθρο εφημερίδας ή περιοδικού, διαβάζοντας και εσείς από το δικό σας αντίγραφο.

6. Μάθετε να αγνοείτε τους θορύβους του περιβάλλοντος
Τα ακουστικά βαρηκοΐας δε μπορούν να εμποδίσουν τους ανεπιθύμητους θορύβους, όπως κάποια δυνατή κόρνα ή το δυνατό κλάμα των μωρών, ειδικά όταν τα φοράτε για πρώτη φορά. Ακόμα και άτομα με φυσιολογική ακοή θεωρούν ότι είναι δύσκολο να ακούσουν σε θορυβώδεις καταστάσεις. Η ικανότητα ανοχής αυτών των θορύβων γίνεται όλο και μεγαλύτερη με το χρόνο για τα άτομα που φορούν ακουστικά βαρηκοΐας. Εάν είστε πραγματικά προβληματισμένος από το θόρυβο του περιβάλλοντος, επισκεφθείτε τον ακοοπροθετιστή σας για έναν επανέλεγχο των ρυθμίσεων των ακουστικών σας.

Φωτογραφία: www.unitron.com

Μοιραστείτε το